Κόσμος | 31.07.2013

"Ειλικρινά, σας λέω ότι δεν ξέρω. Δεν είμαι τόσο τρελός για να μην φρενάρω", εξηγεί ο μηχανοδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο κατά την ανάκρισή του

Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε στις 24 Ιουλίου στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της βορειοδυτικής Ισπανίας είπε ότι "δεν καταλαβαίνει" γιατί δεν μπόρεσε να φρενάρει εγκαίρως και να αποτρέψει την καταστροφή η οποία προκάλεσε τον θάνατο 79 ανθρώπων, σύμφωνα με απόσπασμα της δήλωσής του στον δικαστή, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "El Pais".

"Ειλικρινά, σας λέω ότι δεν ξέρω. Δεν είμαι τόσο τρελός για να μην φρενάρω", εξηγεί ο μηχανοδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο κατά την ανάκρισή του την Κυριακή από τον δικαστή Λουίς Αλάεθ.

Ο δικαστής ρωτά τότε: "Ενεργοποιήσατε το φρένο σε κάποια στιγμή;"

"Όταν ήταν πλέον αναπόφευκτο", απαντά ο μηχανοδηγός, σύμφωνα με το απόσπασμα αυτό. "Πριν ανατραπεί το τρένο, είχα ενεργοποιήσει τα πάντα και βλέπω ότι όχι, όχι, ότι δεν γίνεται τίποτε".

"Δεν είχα χρόνο για τίποτε. Εξακολουθώ να μην το καταλαβαίνω", προσθέτει όταν ο δικαστής τον ρωτά γιατί δεν ελάττωσε νωρίτερα την ταχύτητα του τρένου.

Οι πρώτες πληροφορίες που έγινε γνωστές χθες από τα μαύρα κουτιά αποκάλυψαν ότι η αμαξοστοιχία κινείτο με ταχύτητα 192 χλμ. την ώρα μερικά χιλιόμετρα πριν από τον τόπο του δυστυχήματος. Μετά φρέναρε, πριν εκτροχιαστεί τρέχοντας με ταχύτητα 152 χλμ. την ώρα σε μια στροφή όπου το όριο ταχύτητας ήταν 80 χλμ. την ώρα, μόλις τέσσερα χλμ. από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Το περιεχόμενο των ηχητικών δεδομένων στα μαύρα κουτιά αποκάλυψε επίσης ότι ο μηχανοδηγός μιλούσε στο τηλέφωνο τη στιγμή του δυστυχήματος με έναν υπάλληλο της Renfe, της ισπανικής εταιρίας σιδηροδρόμων, τον οποίο είχε καλέσει "για να του πει τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει το τρένο φθάνοντας στην πόλη Ελ Φερόλ", στον τελικό προορισμό του μετά το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, εξήγησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας.

Εκείνη τη στιγμή, "φαίνεται ότι ο οδηγός εξέταζε ένα σχέδιο ή κάτι παρεμφερές σε χαρτί", σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ο Γκαρθόν, ένας 52χρονος έμπειρος μηχανοδηγός, που ανακρίθηκε μετά τις κατηγορίες για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή" και για άλλες παραβάσεις οι οποίες προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε επιβάτες της αμαξοστοιχίας, αφέθηκε ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο.

πηγή: AΜΠΕ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα