Κόσμος | 30.04.2015

«Είμαι ένας πεπεισμένος αντίπαλος της θανατικής ποινής, για πάρα πολλούς λόγους», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απείλησε την Πέμπτη τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν με «μάχη» αν επιμείνει στη βούλησή του να επαναφέρει στη χώρα του τη συζήτηση για τη θανατική ποινή.

«Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την ποινή του θανάτου και ο κ. Ορμπάν θα πρέπει αμέσως να πει σαφώς ότι δεν είναι η πρόθεσή του, και αν είναι η πρόθεσή του, θα γίνει μάχη», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Είμαι ένας πεπεισμένος αντίπαλος της θανατικής ποινής, για πάρα πολλούς λόγους», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. 

Ο Ορμπάν δήλωσε την Τρίτη πως το θέμα της θανατικής ποινής, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία, «θα τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη», υποστηρίζοντας ότι η ουγγρική νομοθεσία, η οποία είναι μία από τις πιο κατασταλτικές στην Ευρώπη, «δεν είναι επαρκώς αποτρεπτική». Έκανε τη δήλωση αυτή αντιδρώντας στο φόνο, την περασμένη εβδομάδα, μιας εργαζόμενης σε κατάστημα.

Η θέση αυτή του ούγγρου πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ, ακόμη και στους κόλπους της πολιτικής οικογένειάς του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συνασπίζει τους συντηρητικούς και τους χριστιανοδημοκράτες της Ευρώπης, στους οποίους ανήκει και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Χθες ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει πως, αν η Ουγγαρία επαναφέρει τη θανατική ποινή, θα αρχίσει μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας να ψηφίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο των 28 κρατών μελών που λαμβάνει τις αποφάσεις.

«Η κατάργηση της ποινής του θανάτου είναι ένας όρος, μια προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ», είχε υπενθυμίσει ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής. 

«Η θανατική ποινή αντιβαίνει στις αξίες του ΕΛΚ και στις συνθήκες της ΕΕ. Δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο», είχε διαβεβαιώσει το ΕΛΚ στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Ο πρόεδρός του, ο Τζόζεφ Ντολ, «θα ζητήσει να μιλήσει στον Βίκτορ Ορμπάν για να αποσαφηνίσει τη χθεσινή δήλωση για τη θανατική ποινή», είχε προσθέσει το κόμμα σ' ένα άλλο μήνυμα στο Twitter.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα