Κόσμος | 30.03.2014

αμφίρροπες οι μάχες στις μεγάλες πόλεις

Αρχισε η μετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, επικρατεί όμως σύγχυση ως προς τα αποτελέσματα, εφόσον δεν δίνονται συγκεντρωτικά από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών καθώς αφορούν τοπικές εκλογές.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέσπασε ποσοστό 48 έως 49,6% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 10% των ψήφων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Türk.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 27,9% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν τα νομαρχιακά συμβούλια, όπου οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα και όχι πρόσωπα, άρα το ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί ισάξιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών.

Η σύγχυση ουσιαστικά οφείλεται στη διαφορά που παρατηρείται ως προς τα αποτελέσματα από τις μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, που θα καθορίσουν την τελική νίκη και οι οποίες δείχνουν μάχη ''στήθος με στήθος'' του ΑΚΡ και του βασικού αντιπάλου του, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). 

Στην Κωνσταντινούπολη όπου υπάρχουν 9,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι επί συνόλου 52 εκατομμυρίων, τα αποτελέσματα που μεταδίδονται εμφανίζουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος πρώτο με ποσοστό 50% και ακολουθεί ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με 37%. Ωστόσο μεταδίδονται και αποτελέσματα που δείχνουν μικρότερη διαφορά.

Στην Άγκυρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα, αφού προηγείται μεν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά με μικρότερη διαφορά.

Στον τρίτο μεγαλύτερο νομό, τη Σμύρνη είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι κερδίζει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, όπως αναμενόταν.

Οι Τούρκοι περιμένουν πάντως με αγωνία τα αποτελέσματα, γιατί οι εκλογές διενεργήθηκαν σε κλίμα έντονης πόλωσης και το αποτέλεσμά τους αποτελεί πρόκριμα για την πορεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρώτες σαφείς αναφορές για τα αποτελέσματα, όπως καταγράφηκαν στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Hurriyet, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 48%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους.

 

tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα