Υγεία | 09.03.2016

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 10 Μαρτίου

Από το 2006 κάθε 2η Πέμπτη του Μαρτίου γιορτάζουμε την ημέρα του νεφρού. Την ημέρα για την καλή υγεία των νεφρών μας.

Το 2016 η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά και την πρόληψη των νοσημάτων του νεφρού. Τα συνήθη νοσήματα του νεφρού στην νεογνική και παιδική ηλικία είναι οι ουρολοιμώξεις σε έδαφος κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης, το νεφρωσικό σύνδρομο, τα κληρονομικά νοσήματα, η οξεία και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τα παιδιά και τα νεογνά με επεισόδιο ουρολοίμωξης πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη ή όχι παλινδρόμησης και να παρακολουθούνται ακόμη και στην ενήλικο ζωή για να προληφθούν κάποιες από τις συνέπειες της παλινδρόμησης στην νεφρική λειτουργία. Επεισόδιο με αίμα στα ούρα θα πρέπει να οδηγεί τους γονείς στον παιδίατρο για διερεύνηση. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδες)  πρέπει να θεραπεύονται με πλήρη 10ήμερα αντιβιοτικά σχήματα και το οίδημα στα βλέφαρα να αξιολογείται από γιατρό. Η παρακολούθηση των νεφρικών νοσημάτων αφενός σώζει ζωές, αφετέρου μπορεί να προλάβει τις σοβαρές συνέπειες, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η αιμοκάθαρση.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, νόσος πού αφορά ενήλικες και παιδιά, με σωστή ρύθμιση του σακχάρου και παρακολούθηση μπορεί να καθυστερήσει θανατηφόρες βλάβες στα νεφρά, την καρδιά, τα αγγεία και τα νεύρα.

Η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η μείωση του αλατιού, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αποφυγή τοξικών για τα νεφρά φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη), είναι μερικά από αυτά πού θα μας κρατήσουν μακριά από προβλήματα υγείας, προβλήματα που  ταλαιπωρούν κι  εμάς και την οικογένεια μας.

Και να θυμόμαστε ότι υπάρχουν παιδιά που αντί να παίζουν, είναι παγιδευμένα σε ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Μπορούμε να τους προσφέρουμε τη ζωή με ένα νεφρό που δεν χρειαζόμαστε πια. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα από την αγάπη για τα παιδιά αυτά. Μέσα από την αγάπη για τη ζωή. Να γίνουμε δότες νεφρού μετά θάνατον και να βάλουμε στόχο ώστε κανένα παιδί να μη μένει χωρίς μεταμόσχευση νεφρού.

Ειρήνη Νταουντάκη

Δ/α Νεφρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα