Κόσμος | 21.10.2014

Τι έγινε στην πρεμιέρα

Λίγο πριν την πρεμιέρα της όπερας του John Adams με τίτλο  «The Death of Klinghoffer» χθες το βράδυ στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι, απαίτησαν με διαδηλώσεις να μην ανέβει η συγκεκριμένη όπερα, φωνάζοντας «Ντροπή» και «Η τρομοκρατία δεν είναι τέχνη».

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Columbus Avenue, άνθρωποι με πλακάτ, με αναπηρικά καροτσάκια, με μπλούζες που έφεραν χαρακτηριστικά συνθήματα καταδίκασαν την όπερα που έγινε η αιχμή της διαμάχης για τη σχέση τέχνης, αντισημιτισμού και πολιτικής. Τους προηγούμενους μήνες οι αντιδράσεις ήταν έντονες, υπήρξαν ακόμη και απειλές εναντίον της διοίκησης της Οπερας, απειλές για τους συντελεστές.

Η πρεμιέρα έγινε κανονικά και την ώρα που η όπερα έριχνε αυλαία και ανέβηκε ο δημιουργός της John Adams στη σκηνή ένας άντρας φώναξε «Η δολοφονία του Klinghoffer δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το φώναξε πολλές φορές μέχρι η ασφάλεια να τον οδηγήσει εκτός της αίθουσας.

Η συγκεκριμένη όπερα που από αρκετούς κριτικούς χαρακτηρίστηκε αριστούργημα, έχει ξεσηκώσει διαμάχες και πάθη αφού αναφέρεται στον φόνο του  Leon Klinghoffer, ενός Αμερικανού εβραίου σε καροτσάκι που δολοφονήθηκε από μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Παλαιστίνης το 1985 κατά τη διάρκεια πειρατείας στο κρουαζιερόπλοιο Achille Lauro.

Ομως, αυτή η όπερα (γράφτηκε το 1991) ανέβηκε στην Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης σε μια περίοδο που οι Εβραίοι  ανησυχούν εξαιτίας ενός έντονου αντισημιτικού κύματος στην Ευρώπη. Ο Τζουλιάνι μίλησε για διαστροφή της πραγματικής ιστορίας ενώ ο νέος δήμαρχος, ο Ντι Μπάζιο δήλωσε ότι η Μητροπολιτική Οπερα έχει κάθε δικαίωμα να ανεβάσει τη συγκεκριμένη όπερα.

iefimerida.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα