Υγεία | 02.02.2016

Μια έρευνα έρχεται να πει πως το να δουλεύουμε για κακά αφεντικά, δεν είναι και τόσο κακό στο τέλος.

Το Πανεπιστημίο του Ιλινόι διεξήγαγε μια έρευνα με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτελέσματα: πόσος κόσμος αφήνει την δουλειά του εξαιτίας ενός κακού αφεντικού; Το αποτέλεσμα σοκάρει, γιατί υπάρχει μια ισόποση μοιρασιά αυτών που αφήνουν τη δουλειά τους και έχουν ένα καλό και κατανοητικό αφεντικό και αυτών που φεύγουν γιατί έχουν ένα σκληρό αφεντικό.

Ωστόσο η έρευνα ασχολείται με το σκοτεινό κομμάτι, δηλαδή τα κακά αφεντικά, μιας που όλοι όσοι έχουν καλούς εργοδότες και διευθυντές φεύγουν από κοντά τους μόνο όταν τους γίνεται μια καλύτερη χρηματική πρόταση.

Οι καλές εργοδότες και διευθυντές συνήθως επενδύουν στους υπαλλήλους τους και τους ενδυναμώνουν. Αυτό οδηγεί στο οι εν λόγω εργαζόμενοι να γίνονται πολύ ελκυστικοί για κάποιες άλλες εταιρείες. Τι γίνεται όμως με τα κακά αφεντικά; Αν δεν επενδύουν με τους αντίστοιχους τρόπους στους εργαζομένους, βρίσκουν κάποιους άλλους για να ενδυναμώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, έστω και χωρίς να το κάνουν συνειδητά;
Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως από ένα κακό αφεντικό και ένα γενικότερα κακό εργασιακό περιβάλλον μπορείς να πάρεις και να μάθεις πολλά. Για αρχή, ένα τέτοιο άτομο θα σε γεμίσει με όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις, να πεις και όλα όσα θα πρέπει να αποβάλεις από την συμπεριφορά σου. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μελλοντικά, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, θα γίνουν και οι ίδιοι κακά αφεντικά. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που έχουν ορκιστεί να μη γίνουν ποτέ αυτό που τους βασάνιζε για χρόνια.

Στις ομάδες των εργαζομένων που μπορούν όλα τα μέλη τους να λειτουργούν με σύμπνοια το κακό αφεντικό αντιμετωπίζεται ως ένας κοινός εχθρός. Έτσι, βάζουν στην άκρη μικρές δικές τους αντιπαλότητες, το κοινό μοίρασμα των αντιξοοτήτων τους κρατά ενωμένους. Αυτό συγκαταλέγεται επίσης στα θετικά του να έχεις ένα κακό αφεντικό.
Φυσικά, δεν είναι όλοι οι κακοί εργοδότες το ίδιο. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο βασικοί τύποι. Στον πρώτο τύπο υπάρχουν οι ανίκανοι και στον δεύτερο οι απλά δυσάρεστοι, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που συνδυάζουν και τους δύο τύπους. Επιπλέον κάποια κακά αφεντικά συχνά παίζουν και τον ρόλο του λυτρωτή, αυτού που θα προσπαθήσει να σας εξαγοράσει ή που σε άσχετες στιγμές θα αναλογίζεται το κακό που σας κάνει. Μην ξεθαρρέψετε, κρατάει λίγο το συγκεκριμένο αίσθημα. Ας δούμε όμως τα συνολικά θετικά της υπόθεσης αυτής.

Δουλεύοντας για ένα ανίκανο αφεντικό ο εργαζόμενος αρπάζει την αόρατη ευκαιρία να επεκτείνει τις ικανότητες του.  Υπάρχει περίπτωση ένας εργαζόμενος να φτάσει να κάνει τη δουλειά του διευθυντή του, επειδή εκείνος απλά δεν μπορεί. Εάν έχετε ένα τέτοιο αφεντικό μπορεί να καταφέρετε να βελτιώσετε τις προσωπικές σας προοπτικές, ανάλογα με την εξέλιξη των σχέσεων γενικότερα στο εργασιακό σας περιβάλλον.
Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που το αφεντικό σας -εκτός από ανίκανο- είναι χειριστικό και κοινωνικά έμπειρο, ούτως ώστε να κλέβει στο τέλος τις εντυπώσεις, έχοντας εκμεταλλευτεί την δική σας δουλειά. Αυτή η περίπτωση είναι σαν το παράσιτο πάνω στον άνθρωπο και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να φύγετε από κοντά του (αφού δεν μπορείτε να το διώξετε).

Αλλά ακόμη και από άτομα που είναι χειριστικά και δυσάρεστα έχετε πολλά να πάρετε. Ένα τέτοιο αφεντικό μπορεί να σας διδάξει πως η ζωή είναι άδικη, αλλά όχι με εσάς προσωπικά. Ένα τέτοιο αφεντικό θα ήταν κακό για τον οποιονδήποτε, όχι μόνο με εσάς. Η γνωριμία με ένα τέτοιο άτομο δίνει την δυνατότητα να γίνει ο εργαζόμενος πιο ανθεκτικός και την ικανότητα να εκλογικεύει τα πράγματα. Αν έχετε να κάνετε με ένα τέτοιο αφεντικό, σκεφτείτε ότι μέσα από την κακία του μπορεί να βρείτε ακόμη και το νόημα της ζωής.

Τα στατιστικά δείχνουν πως ο κόσμος προτιμάει το προφανές: ένα καλό αφεντικό σε μια κακή εταιρεία και όχι ένα κακό αφεντικό σε μια καλή επιχείρηση ή σε έναν μεγάλο και δυνατό όμιλο. Όπως και να έχει, ένα είναι το σίγουρο, ένα κακό αφεντικό μια μέρα ή θα σας εγκαταλείψει, ή θα το εγκαταλείψετε εσείς. Αυτό από μόνο του θα σας διδάξει μερικά πράγματα, με κυριότερο ότι οι κακές στιγμές πέρασαν και σίγουρα είστε αρκετά δυνατοί για να προχωρήσετε και επιβιώσετε. Και -ποιος ξέρει;- μπορεί το επόμενο αφεντικό σας να είναι ένας άγγελος επί γης.

 

 

marieclaire.gr
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα