Γαστρονομία | 21.02.2014

Γράφει για ο Σταύρος Βασιλειάδης MIXOLOGIST – BARTENDER

Μοναστήρια και αβαεία ήταν τα πρώτα σημεία γέννησης ελιξίριων που προοριζόταν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Καλόγεροι και μοναχοί ξεκίνησαν να φτιάχνουν μυστικά μείγματα από πληθώρα βοτάνων, ριζών, μπαχαρικών και ανθέων.

Η ιστορία τους ξεκινάει κάπου στο μεσαίωνα με τους μοναχούς να θέλουν να βοηθήσουν συνανθρώπους από επιδημίες τις εποχής. Γνώριζαν πολύ καλά πώς να καλλιεργούν φαρμακευτικά βότανα στους κήπους τους αλλά και πώς να διατηρούν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στο αλκοόλ.

Τα ελιξίρια όμως ήταν πολύ πικρά και αναγκάστηκαν να προσθέσουν ζάχαρη για να κάνουν τα φάρμακα πιο εύγευστα στους ασθενείς τους! Και κάπως έτσι ξεκινάει μια ανοδική πορεία στην μαγική τέχνη δημιουργίας των λικέρ!

Αξίζει να αναφέρουμε δυο πολύ σπουδαία μοναστηριακά λικέρ βοτάνων και δεν είναι άλλα από το CHARTREUSE και το BENEDICTINE.

Η ιστορία για το πρώτο ξεκινάει το 1605 με την Μονή GRANDE CHARTREUSE στις Γαλλικές  Άλπεις. Εκεί παράγονται μια σειρά από λικέρ με βασικά το πράσινο CHARTREU-SE με 55 % vol και το κίτρινο CHARTREUSE με 40 % vol. Χρησιμοποιούνται περίπου 130 βότανα με τη συνταγή να γνωρίζουν μόνο τρείς μοναχοί!!!

Η ιστορία για το δεύτερο ξεκινάει το 1510 από ένα βενεδικτίνο μοναχό στο Fecamp στη Νορμανδία. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ νόστιμο παρασκεύασμα που η συνταγή του χάθηκε στην αναταραχή της Γαλλικής Επανάστασης. Ένας έμπορος κρασιών βρήκε τη συνταγή σε βιβλία του αβαείου, την τελειοποίησε  και την ονόμασε βενεδικτίνη προς τιμήν του τάγματος του μοναχού και του έδωσε το επίθετο D.O.M. –Deo Optimo Maximo {στο μεγαλύτερο και καλύτερο θεό} ως ένδειξη της μοναστηριακής του καταγωγής.

27 βότανα δημιουργούν αυτό το μοναδικό λικέρ.

Έτσι λοιπόν αν θέλετε να πίνεται ‘’ ΥΓΙΕΙΝΑ ‘’ ξέρετε τι…………

Και μην ξεχνάτε

BARTENDER IS YOUR BEST FRIEND

DRINK RESPONSIBLE

SUPPORT NICE BARS

Πηγή: www.cretanfoodnews.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα