Υγεία | 29.01.2015

Κατά τη διάρκεια δείπνου με τον μπαμπά της πρότεινε τη χρήση αντιβιοτικών ενάντια στη νόσο - και η ιδέα... δούλεψε


Ένα νέο όπλο κατά του καρκίνου πιθανόν να βρέθηκε χάρη σε ένα οκτάχρονο κορίτσι από το Μάνστεστερ, που "έριξε" την ιδέα στον γιατρό μπαμπά της. Του πρότεινε να δοκιμάσει αντιβιοτικά και ο ίδιος διαπίστωσε στη συνέχεια ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα ορισμένων μορφών της νόσου.

Όλα άρχισαν μια ημέρα την ώρα που μπαμπάς και κόρη έτρωγαν βραδινό. Ο Μάικλ Λισάντι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ρώτησε τη μικρή Καμίλα τι θα  έκανε εκείνη για να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Αφού το σκέφτηκε για λίγο, η μικρή απάντησε: «Να δώσουμε αντιβιοτικό, όπως τότε που με πονούσε ο λαιμός μου»!

Αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου στο εργαστήριο

Ο μπαμπάς αποφάσισε να δοκιμάσει την «ιδέα» στο εργαστήριο και διαπίστωσε με έκπληξη ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Τέσσερα φθηνά και ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά μπορούσαν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα, σε διάφορες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του δέρματος και του εγκεφάλου.

Τα αντιβιοτικά «μπλόκαραν» τη δημιουργία μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια ενέργειας» των κυττάρων, χωρίς μάλιστα να επηρεάσουν τη δομή και λειτουργία των υγιών κυττάρων.

Ο καθηγητής πιστεύει τώρα ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια φθηνή και ασφαλής μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου, χάρη στην πρόταση της κόρης του.

«Μας είχε ακούσει να μιλάμε πολύ για τον καρκίνο και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να τη ρωτήσουμε τι σκέφτεται για τη θεραπεία του», δήλωσε ο ίδιος. Θα χρειαστεί, βέβαια, πολύς χρόνος μέχρις ότου η ιδέα δοκιμαστεί σε ασθενείς.  
 

 

 

kathimerini.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα