Κόσμος | 30.12.2012

Μετά την τραγωδία στο δημοτικό του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ

Την υιοθέτηση μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής μέσα στο 2013 βλέπει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετά την τραγωδία στο δημοτικό του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ έχει συστήσει ομάδα εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν που θα εισηγηθεί πλαίσιο μέτρων.

Μιλώντας στο NBC την Κυριακή εξήγησε ότι η ομάδα υπό τον αντιπρόεδρο εργάζεται για την διατύπωση των προτάσεων. «Δεν θα προκαταλάβω τις προτάσεις», υπογράμμισε, και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα βάλω το ζήτημα στην άκρη».

«Δεν είναι αρκετό να πούμε ‘είναι δύσκολο, άρα δεν θα προσπαθήσουμε’», είπε ο Μπ.Ομπάμα και πρόσθεσε ότι για το ζήτημα θα μιλήσει και με τις δύο παρατάξεις αλλά και όσους τους εμπλεκόμενους στο ζήτημα.

Εμφανίστηκε δε υπέρ μέτρων που θα αυξάνουν τους ελέγχους πριν την πώληση ενός όπλου και απαγόρευσης πωλήσεων για μεγάλα όπλα στρατιωτικού τύπου και για τα φυσίγγιά τους.

«Υπάρχει μία τεράστια πλειοψηφία υπευθύνων ιδιοκτητών όπλων που αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουν μια κατάσταση όπου κάποιος με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να έχει τέτοια όπλα όπως αυτός στο Νιουτάουν και να πυροβολεί τα παιδιά μας».

Επιπλέον εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την πρόταση του πανίσχυρου λόμπι των οπλοκατόχων (NRA) να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί σε όλα τα σχολεία στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι η τεράστια πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζουν αμφιβολίες για το πώς η πρόταση θα λύσει κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα».

Το μακελειό στο Νιουτάουν με θύματα 20 παιδιά και έξι ενήλικες σόκαρε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και άνοιξε ξανά την μεγάλη συζήτηση για τα όρια της οπλοκατοχής και το πώς μπορεί να ελεγχθεί χωρίς να παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα