Κρήτη | 31.07.2014

Το νησί μας όπως και το 2011, ετοιμάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επιχείρησης επαναπατρισμού χιλιάδων αλλοδαπών που εργάζονται στην φλεγόμενη Λιβύη.

Επανάληψη των εικόνων με τους χιλιάδες Κινέζους και πολίτες άλλων χωρών, που έφταναν στην Κρήτη αφήνοντας πίσω τους την φλεγόμενη Λιβύη, ετοιμάζεται να ζήσει ξανά το νησί.

Ήταν πριν από τρία χρόνια όταν τα πλοία, ανάμεσά τους και των κρητικών εταιριών, έφερναν κατά χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως Κινέζους, που με μια μικρή βαλίτσα ή ένα σακ βουαγιάζ, έτρεχαν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Μια τεράστια επιχείρηση, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, γεγονός που εκτιμήθηκε από τις Κινεζικές αρχές οι οποίες φρόντισαν να τιμήσουν τόσο την Κυβέρνηση, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση για την άψογη συνεργασία και την φιλοξενία που παρείχαν στους ταλαιπωρημένους υπηκόους τους.

Τώρα που η κρίση επέστρεψε στην πολύπαθη αυτή χώρα, τη Λιβύη, η ιστορία ετοιμάζεται να επαναληφθεί. Ή αυτό επιθυμούν η Κυβέρνηση της Κίνας αλλά και άλλων χωρών, οι οποίες βλέπουν και πάλι χιλιάδες υπηκόους τους να είναι εγκλωβισμένοι στη θύελλα του πολέμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο για να διερευνηθεί εάν είναι πρόσφορο το έδαφος, προκειμένου η Κρήτη να παίξει και πάλι το δικό της ρόλο στον επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων. Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι μυστικές υπηρεσίες των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ έχει γίνει επαφή και με τις Κρητικές ναυτιλιακές εταιρίες όπως είναι η ΑΝΕΚ, τα πλοία της οποίας  στην προηγούμενη κρίση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μεταφορά του κόσμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη φορά, όπως επισημάνθηκε και από την πλευρά των εταιριών είναι η χρονική περίοδος. Την προηγούμενη φορά, η μεγάλη αυτή επιχείρηση έγινε κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2011, που και το μεταφορικό έργο ήταν μειωμένο. Τώρα όμως εν μέσω καλοκαιριού και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εταιρίες πραγματοποιούν και ημερήσια δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Πάντως επειδή οι συνθήκες στη Λιβύη πιέζουν, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα