Ελλάδα | 29.03.2014

Στουρνάρας: Το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης - Aποχώρησε το ΚΚΕ

Απρόβλεπτες εξελίξεις πυροδοτεί η παραίτηση του κ. Μαξιμου Χαρακόπουλου από τα υπουργικά του καθήκοντα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο. 

Ο κ. Χαρακόπουλος αν και επισημαίνει ότι δεν θα θέσει σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας  -δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία υπερψήφισης των προωθούμενων διατάξεων- ανοίγει και πάλι νέο γύρο αμφισβήτησης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. Ιδιαίτερα την στιγμή που επισημαίνει ότι το τελικό κατατεθέν στην Βουλή κείμενο δεν περιλαμβάνει την διόρθωση για το γάλα που είχαν συμφωνήσει βουλευτές της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επέμεινε στην πρόθεσή του να καταψηφίσει. Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κ.κ. Θανου Μωραϊτη, Γιώργου Βλάχου, Νίκου Σηφουνάκη κ.ά.

Πάντως, η συνεδρίαση της επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει επεισοδιακά με τους εισηγητές όλων των κομμάτων να απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα και αυτούς της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τους υπουργούς για την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα και πως πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία του κατεπείγοντος «καθώς πρέπει να αξιολογηθούμε από το Eurogroup και να γίνει η χρηματοδότηση την 17η Απριλίου»

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλλει δικτατορία.  «λέτε στους βουλευτές ότι θα έρθουν εδώ χωρίς να έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο και ως άβουλα πιόνια θα ψηφίσουν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό εξευτελίζει την Δημοκρατία. Διασύρει κάθε ίχνος Δημοκρατικού Θεσμού. Το πολυνομοσχέδιο διαλύει την κοινωνία και την οικονομία. Εχετε επιβάλλει μια δικτατορία στον τόπο. Δικτατορία της Tρόικας. Της παραδεδομένης κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής. Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια δικτατορία . Δεν είμαστε ντεκόρ. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο που δεν έχει καμία νομιμότητα και να το επαναφέρετε με κανονικές διαδικασίες και με άρθρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα γίνει μια ιστορική συνεδρίαση «που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος  χαρακτήρισε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «πιόνια». Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε πως πρέπει να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν είναι προαπαιτούμενα. Ο κ. Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛΛ) είπε ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία» ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη μίλησε για διαδικασίες που προκαλούν ντροπή. 

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία» και «μεθόδευση» για να πληγεί ο εργαζόμενος κόσμος. «Μετατρέπετε σε λάστιχο την νομιμότητα… η πολίτική σας πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό». Τέλος ο κ. Πάρις Μουτσινάς εκ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών είπε ότι η διαδικασία «προσβάλει τον κάθε βουλευτή» και κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην δεχθούν «αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο». 

Αποχώρησε η ΚΟ του ΚΚΕ από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζοντας την διαφωνία του τόσο για την ουσία των διατάξεων όσο και για την διαδικασία την οποία χαρακτήρισε «καρικατούρα».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το κόμμα θα δώσει την μάχη στον δρόμο με τους εργαζόμενους ξεκαθάρισε όμως ότι αύριο θα συμμετάσχει στην συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα 3 άρθρα.

protothema.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα