Δημήτρης Καρυωτάκης

Απόψεις | 18.03.2016

Από τους 9 παλιούς παρέμειναν οι 8 κι ο μοναδικός καινούργιος, είδε εν μία νυκτί να μετατρέπεται εντεταλμένος (άμισθος δηλαδή) και χωρίς τις αρμοδιότητες της προκατόχου του

του Δημήτρη Καρυωτάκη

 

Δεν ξέρω αν ο Βασίλης Λαμπρινός διαβάζει Σαίξπηρ. Δεν ξέρω αν στο μυαλό του είχε το διάσημο συγγραφέα. Αλλά ο τίτλος της διάσημης κωμωδίας  του πολυδιαβασμένου Βρετανού ταριάζει γάντι στις δημοτικές αλλαγές που χτες ανακοίνωσε! Καταρχήν κυοφορήθηκε αρκετά. Τουλάχιστον 4 μήνες θα πρέπει να πάμε πίσω για να ανατρέξουμε στις πρώτες ζυμώσεις  που ήθελαν το δήμαρχο να συζητά και να σκέφτεται αλλαγές στο δημοτικό σχήμα. Στη συνέχεια με την απόφαση του να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των συνεργατών του, προαναγγέλθηκε, κάτι που δεν συνηθίζεται. Κάποιο δίκιο είχαν οι παλιοί που έλεγαν πως η υποτίμηση και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλονται, για να μην...καούν!

Κατόπιν κι ενώ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως έρχεται κάτι σαρωτικό, με ανανεώσεις προσώπων και αλλαγές δομικές, ούτε το ένα συνέβη ούτε το άλλο. Από τους 9 αντιδημάρχους που είχαμε μέχρι σήμερα, αποκτήσαμε 8, αφού στην πορεία το μέχρι σήμερα σχήμα παρέμεινε ως είχε, με την αντιδημαρχία Παιδείας να "μικραίνει" και τον υπεύθυνο της Γιώργο Βλαχάκη να ορίζεται εντεταλμένος σύμβουλος, με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες. Άλλο ένα ακόμα παράδοξο του δημοτικού ανασχηματισμού: Από τους 9 παλιούς παρέμειναν οι 8 κι ο μοναδικός καινούργιος, είδε εν μία νυκτί να μετατρέπεται εντεταλμένος (άμισθος δηλαδή) και χωρίς τις αρμοδιότητες της προκατόχου του. Προφανώς και δεν έχει κανένα λόγο να είναι ικανοποιημένος!

Όμως οι δυσαρεστημένοι (θα) πρέπει να είναι αρκετοί: Χάρης Μαμουλάκης και Πέτρος Ινιωτάκης, για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο πρώτος, γιατί, χωρίς να του εξηγηθεί πειστικά μετακινείται από εκεί όπου είχαν δρομολογηθεί πράγματα κι ενώ περίμενε να δει τους καρπούς των περίπου 62 (!) παλαιών και νέων έργων που είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης, να ολοκληρώνονται, κατουσίαν πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος, να μετακινείται στη μάντρα, έστω και με βελτιωμένο χαρτοφυλάκιο. Ο δε Πέτρος, παρότι διέψευσε στη δημοτική ομάδα πως ζήτησε κάτι από το δήμαρχο, είδε το χαρτοφυλάκιο του να μειώνεται δραματικά (χωρίς Πράσινο και χωρίς Ευρωπαϊκά Προγράμματα) και τις σχέσεις του με τον Λαμπρινό να περνούν μία ακόμα δοκιμασία.

Μα υπάρχουν κι άλλοι δυσαρεστημένοι. Πρώτη και καλύτερη η άμισθη αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη, που περίμενε να επιβραβευτεί η προσπάθεια 18 μηνών στο κομμάτι που της ανατέθηκε και που ενοχλήθηκε έντονα κατά τις πληροφορίες μας, που δεν είδε τη δουλειά της να αναγνωρίζεται, όπως επίσης και ο κ. Μανόλης Χαιρέτης που δεν είδε  με καθόλου καλό μάτι την παραμονή του στο ίδιο κομμάτι.Και βέβαια δεν καταχωρούμε στους δυσαρεστημένους, αρκετούς που περίμεναν πως θα είχαν μια πρώτη ευκαιρία και που βλέπουν τους ίδιους και τους ίδιους, όπως ψιθυρίζουν στους διαδρόμους, να έχουν πιάσει θέση στο στασίδι της δημοτικής εξουσίας, κι εκείνοι απλώς να τους παρατηρούν!    

Υπάρχουν κι εκείνοι που ο ανασχηματισμός δεν τους προκάλεσε ούτε κρύο, ούτε ζέστη και ασφαλώς στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Γιώργος Καραντινός, Αριστέα Πλεύρη και Γιάννης Ρασούλης, καθώς και παρέμειναν, άλλοι ελαφρώς κουτσουρεμένοι κι άλλοι με πάνω κάτω το ίδιο επίπεδο ευθυνών και βέβαια οι μεγάλοι κερδισμένοι. Γιάννης Αναστασάκης και Κώστας Βαρδαβάς, τίναξαν την μπάγκα στον αέρα, καθώς με τα χαρτοφυλάκια που κατέχουν, είναι κάτι σαν ( ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός) υπεραντιδήμαρχοι!

Έχοντας στην κατοχή τους ο καθένας αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε...τρεις αντιδημαρχίες, αποτελούν τα πρώτα βιολιά στη Λότζια και θυμίζουν αυτό που εύστοχα είχε γράψει ο Τζώρτζ Όργουελ στην περίφημη Φάρμα των Ζώων πως όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους...αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους! Ασφαλώς στη χωρία των κερδισμένων θα πρέπει να καταχωρηθεί και η Μαρία Καναβάκη, καθώς φεύγει από τη σημαντική, πλην όμως δεύτερης κατηγορίας αντιδημαρχία Παιδείας για να αναλάβει τις Κοινωνικές Δομές, που με το Κοινωνικό Δημοτικό Ιατρείο αλλά και το Προσφυγικό να ανεβάζει στροφές, την κάνουν πλέον αντιδημαρχία αιχμής.

Έτσι, περίπου γράφτηκε το κεφάλαιο ανασχηματισμός στη Λότζια κι ενώ περιμένουμε να δούμε τι νέο θα φέρει και στις εταιρείες και οργανισμούς οι επόμενες μέρες (θυμίζουμε μόνο πως ο δήμαρχος είπε πως προορίζει για τη ΔΕΠΤΑΗ τον κ. Μηνά Καπετανάκη) και για τις οποίες περίπου έγινε αναγκαστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ανασχηματισμός στη Λότζια. Ένα πάντως είναι σίγουρο: τίποτα δεν είναι το ίδιο και στη Λότζια αλλά και στη δημοτική ομάδα μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις κι όλα βέβαια θα κριθούν από την τελική απόδοση του σχήματος αλλά και τον τελικό κριτή που είναι οι πολίτες του Ηρακλείου.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα