Πολιτισμός | 02.05.2015

Μια πρωτότυπα παράσταση στο Μέγαρο

Σε μια  πρωτότυπη παράσταση έκπληξη  θα πρωταγωνιστήσει  ο Βασίλης Σκουλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 16 Μαΐου. Ο θρυλικός Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα εμφανιστεί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας έργα κρητικά, παλαιστινιακά και Μίκη Θεοδωράκη.

Μαζί του θα είναι ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης που θα έρθει από το Ρέθυμνο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Στέλιο Κιαγιαδάκη και η 25μελής ομάδα χορού Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group από την μακρινή Παλαιστίνη που για πρώτη φορά επισκέπτονται την χώρα μας. Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη χρώματα με μοναδικές φορεσιές  και κοσμήματα από την ιματιοθήκη του Ramallah Folklore Dance Group και του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Το χορευτικό συγκρότημα Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group που έχει κάνει εμφανίσεις στο Παρίσι και στην Ευρώπη και συνεργάζεται με πολλές χώρες του κόσμου (πρόσφατα διοργάνωσε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στη Ραμάλα με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών), θα έχει την ευκαιρία να συμπράξει με τους Βρακοφόρους της Κρήτης, που είναι ο μεγαλύτερος παραδοσιακός φορέας του νησιού των γενναίων και να αναδείξει τα κοινά στοιχεία μουσικά και πολιτιστικά των δύο λαών. Χτυπήματα από κρητικά στιβάνια και παλαιστινιακές μπότες, κρουστά και  γρήγοροι ρυθμοί της Μεσογείου  έχουν την τιμητική τους με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σκουλά που θα περνάει από την ένταση των κρητικών τραγουδιών στην μελωδία και την εσωτερικότητα των παλαιστινιακών τραγουδιών.

Μαζί του ως Guest star ο Haig Yazdjian γνωστός καλλιτέχνης του αραβικού κόσμου αναγνωρισμένος και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος νεοεμφανιζόμενος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές που έχει κάνει αίσθηση για το κρητικό ιδίωμα της φωνής του. Το μουσικό ταξίδι θα περάσει από την παράδοση και την εναλλαγή των μελωδιών και των χωρών των δυο λαών σε έναν ακόμη κόσμο, αυτόν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τους Κρητικούς και για τους Παλαιστίνιους.

Ο Μαχμούντ Νταρουίς, ο μεγάλος εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, θα συναντηθεί με τους Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Ιάκωβο Καμπανέλη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή του Μεγάρου στα χείλη του Βασίλη Σκουλά. Η παράσταση σκοπό έχει να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών. Οι πρόβες πραγματοποιούνται με ταξίδια συντελεστών και διοργανωτών σε Αθήνα και Παλαιστίνη. Για όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η διαπίστωση ότι οι δύο λαοί έχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες φυσιογνωμικά, στην ψυχοσύνθεση, στην κουλτούρα ακόμη και στη γαστρονομία, είναι κοινή. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

ΠΑΤΡΙΣ

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα