Κρήτη | 30.11.2012

Και μία απάντηση για τις συνθήκες διαβίωσης των δοκίμων στις Σχολές της Κομοτηνής

Διαψεύδονται , σύμφωνα με την Παγκρήτια  Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας τα καταγγελλόμενα περί μετατροπής των σχολών Αστυφυλάκων  Ρεθύμνου και Σητείας σε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, καθώς και εκείνων περί δυσμενών συνθηκών διαβίωσης των δοκίμων Αστυφυλάκων στη σχολή της Κομοτηνής.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση αναφέρει χαρακτηριστικά :

"Κατόπιν παρέμβασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Κριτσωτάκη Μιχαήλ και κ. Διακάκη Μαρίας με σχετική Αναφορά τους προς τον κ. Τπουργό Δημόσιας Σάξης και Προστασίας του Πολίτη που απέστειλαν την 25-10-2012, εκδόθηκε το υπ΄ αριθμ.7017/4/15427 από 16/11/2012 έγγραφο του Τπουργείου Δημόσιας Σάξης και Προστασίας του Πολίτη / Γραφείο Κοινοβουλευτικού ελέγχου σύμφωνα με το οποίο:
«Τέλος σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) της Αστυνομικής Ακαδημίας, σας γνωρίζουμε ότι κατά το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013 εισήχθησαν για φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων 500 υποψήφιοι, ήτοι λιγότεροι από τους εισαχθέντες κατά τα παρελθόντα εκπαιδευτικά έτη, με συνέπεια να αρκούν οι εγκαταστάσεις 2 μόνο Τμημάτων Δοκίμων αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.), για την κάλυψη των εκπαιδευτικών
αναγκών. Ενόψει αυτού, με σχετική απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι 500 προσληφθέντες – δόκιμοι αστυφύλακες κατανεμήθηκαν στα Τ.Δ.Α. Κομοτηνής (300) και Διδυμοτείχου (200), όπου και παρουσιάστηκαν την 10-10-2012.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των λοιπών Τ.Δ.Α., λόγω και της ευμενούς επίδρασης που ασκεί η λειτουργία τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή των περιοχών στις οποίες αυτά βρίσκονται, σας πληροφορούμε ότι μελετάται η κατάλληλη αξιοποίηση και λειτουργία των Τ.Δ.Α. Ρεθύμνου και της Σητείας, όχι ως Κέντρα Κράτησης αλλοδαπών, αλλά ως μετεκπαιδευτικών κέντρων, για τη μετεκπαίδευση του προσωπικού των οικείων Αστυνομικών Διευθύνσεων.»

Η Ένωσή μας ευχαριστεί θερμά τους βουλευτές για την άμεση ανταπόκρισή τους και συμπαράσταση τους στην έκδηλη αγωνία μας για το μέλλον των εγκαταστάσεων των δύο Σχολών του τόπου μας, καθώς και τον κ. Υπουργό Δημόσιας Σάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη διαβεβαίωση ότι οι εν λόγω σχολές ΔΕΝ θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, ΑΛΛΑ θα χρησιμοποιηθούν ως μετεκπαιδευτικά κέντρα για τη μετεκπαίδευση του προσωπικού των οικείων Αστυνομικών Διευθύνσεων, δεδομένου μάλιστα ότι τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, δεν διαθέτουν κατάλληλο χώρο για τη μετεκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στις Διευθύνσεις αυτές".

Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στις Σχολές της Κομοτηνής η Ένωση αναφέρει :

"Σε απάντηση των καταγγελλόμενων, η Αστυνομική Ακαδημία Σχολής Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ. με το υπ΄ αριθμ. 17358/12/1414958 από 03/11/2012 έγγραφό της με θέμα «Λειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων» αναφέρει τα ακόλουθα:

«Τα κτίρια του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής κατασκευάστηκαν την διετία 1997-98 και είναι τα πιο καινούργια από αυτά των άλλων Τ.Δ.Α. (πλην των κοιτώνων του Τ.Δ.Α. Ξάνθης). Κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο, φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και συγκεκριμένα σε δύο από τους πέντε κοιτώνες (Α και Β) τριακόσιοι (300) δόκιμοι, αριθμός μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εκπαιδευτική περίοδο, κατά την οποία φιλοξενήθηκαν τριακόσιοι ογδόντα (380) δόκιμοι στους ίδιους κοιτώνες οι οποίοι διέμεναν ανά έξι σε κάθε θάλαμο.

Επιπλέον κατά την προηγούμενη εκπαιδευτική περίοδο φιλοξενήθηκαν πεντακόσιοι Εκπαιδευόμενοι Ειδικοί Φρουροί στους υπόλοιπους τρεις κοιτώνες (Γ,Δ και Ε), οι οποίοι φέτος χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών. Ο αριθμός των δοκίμων σε κάθε θάλαμο είναι πλέον (μετά από τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα) τέσσερις (4) ή πέντε (5) ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν έξι (6) δόκιμοι, γεγονός που όπως
προαναφέραμε εφαρμόστηκε και σε προηγούμενες εκπαιδευτικές περιόδους. Επομένως η χωρητικότητα των θαλάμων ούτε διπλασιάστηκε, ούτε τριπλασιάστηκε όπως αναφέρεται.

Οι συνθήκες υγιεινής κρίνονται πολύ καλές, καθόσον οι χώροι καθαρίζονται καθημερινά από συνεργείο καθαρισμού.

Οι υπηρεσίες που εκτελούν οι Δόκιμοι Αστυφύλακες είναι θαλαμοφύλακες στα κτίρια στρατωνισμού τους, οπλοφύλακες στο χώρο που φυλάσσονται τα όπλα, τηλεφωνητές στο τηλεφωνικό κέντρο και επόπτες στις αίθουσες αναψυχής. Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν στους χώρους φύλαξης των παράνομων μεταναστών, ενώ τους απαγορεύεται ακόμη και να πλησιάσουν σε αυτούς.»

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα