Γιώργος Αλεξάκης

Απόψεις | 01.01.2013

Η εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια, τα λογίδρια, οι συζητήσεις και οι..Γερμανοί

Του Γιώργου Αλεξάκη

Ξύπνησα πρωί σχετικά παρά το χθεσινοβράδυνο οικογενειακό ξενύχτι αναμονής του νέου έτους, αλλά με άγχος …Ημέρα Πρωτοχρονιάς !

Άγχος γιατί ; για να ετοιμαστώ και να προλάβω την εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους στο κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχίας) στην πλατεία Ελευθερίας. Στις 11.00 στη Περιφέρεια και αμέσως μετά στις 12.00 στο Δήμο Ηρακλείου, στη Λότζια θα μεταφερθούν οι ίδιοι άνθρωποι για την ίδια εκδήλωση.

Είναι σπουδαία η εκδήλωση ; ΟΧΙ .Περιέχει εκπλήξεις ; τώρα πια ΟΧΙ ,τότε γιατί ;

Η εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους και η κοπή της πίτας καθιερώθηκε το 1994 από τον πρώτο αιρετό Νομάρχη Ηρακλείου αείμνηστο Γιάννη Γαρεφαλάκη, συνεχίστηκε επί Σαρρή και Σχοιναράκη ως μετέπειτα Νομάρχες. Η αιρετή Περιφέρεια συνεχίζει την παράδοση 'κοπής της πίτας' με τον Αρναουτάκη και Κουκιαδάκη.

Ποιοί καλούνται ; Το πρωτόκολλο - η λίστα εθιμοτυπίας δηλαδή οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, οι σύμβουλοι, οι υπάλληλοι, οι εκπρόσωποι φορέων και πάντα ήταν και είναι ευπρόσδεκτοι οι πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια εκδήλωση δεν γίνεται χωρίς τους Γερμανούς ! Ποιούς γερμανούς ; Αυτούς που έρχονται για το μάζεμα των ελιών και η παραμονή τους στο Ηράκλειο περιλαμβάνει κα τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Τι περιλαμβάνει η εκδήλωση : Ευλογία της πίτας από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας, ομιλία από τον εκάστοτε ένοικο του κτιρίου, κοπή της πίτας ευχές και γρήγορα στο Δήμο - στη Λότζια για επανάληψη του event αλλά με άλλο πρωταγωνιστή. Ο εκάστοτε ομιλητής στη Νομαρχία εξαντλούσε τον διατιθέμενο χρόνο σε απολογισμό και προγραμματισμό των ενεργειών του (για άλλη μια φορά ακόμα και τέτοια μέρα !) Έτσι μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος ανταλλαγής ευχών και ανταλλαγής πληροφοριών (κουτσομπολιών) μεταξύ των συμμετεχόντων. Και τι είχαν να πουν ; κάθε χρονιά και πιο έντονα κάθε δεύτερη χρονιά τέτοιες μέρες 'ψήνονται' οι θέσεις : αντινομάρχες παλαιά - αντιπεριφερειάρχες τώρα, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών, πρόεδροι συμβουλίων, επιτροπές κλπ είναι οι μέρες της ζύμωσης, της ανταλλαγής εκτιμήσεων και πληροφοριών για το τι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν οι εκάστοτε επικεφαλής νομαρχίας τότε και περιφέρειας σήμερα αλλά και στο δήμο Ηρακλείου.

Οι επικεφαλής (στις βαθμίδες της αυτοδιοικησης)  γνωρίζουν τη ψυχολογία των συνεργατών τους και επειδή τους αγαπούν τους ταλαιπωρούν με παραπλανητικές κινήσεις : μιλούν συνέχεια με τα outsiders και όχι με τους πιθανούς. Με τα χρόνια καταλάβαμε ότι αυτό γίνεται για δυο λόγους : πρώτον να γλυκάνουν με μια καλή κουβέντα αυτούς που δεν θα πάρουν 'θέση' αλλά αγκαλιάζονται μαζί τους και δεύτερον για να δοκιμάσουν ψυχολογικά τους άλλους που έχουν επιλέξει : αν ζηλεύουν και πόσο εγκρατείς είναι. Αυτή είναι η διακομματική ψυχολογία των ανθρώπων της αιρετής αυτοδιοίκησης, ίσως μη διακριτή για τους εξωτερικούς παρατηρητές.  

Και ενώ πάντα καθυστερούσαμε στην εκδήλωση της Νομαρχίας ο εκάστοτε Δήμαρχος αναγκάζονταν να συντομεύσει το δικό του λογίδριο διότι είχε ήδη νοιώσει την καθυστέρηση. Άλλη μια δόση ευχές και μετά για καφέ στην πλατεία Λιονταριών. Οι πιο ξενυχτισμένοι τον είχαμε πραγματικά ανάγκη, μετά τα ευχολόγια !

Σε στιγμιαίο διαχρονικό έλεγχο που επιχειρώ οι σταθερές συμμετοχές από το 1994 μέχρι σήμερα ελάχιστες, άλλωστε πέρασαν τόσα χρόνια ! Εκτός του γράφοντος γνωρίζω άλλον έναν που παρατηρεί τις εξελίξεις με χρονική σταθερότητα (αυτός κρατάει και αρχείο με φωτογραφίες). Αντίστοιχα οι εναλλαγές άφθονες από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας, τον επικεφαλή του κτιρίου, τους εκπροσώπους φορέων, βουλευτές και άλλους. Για πρώτη χρονιά δεν θα είναι η Μαρία με την υπηρεσιακή ιδιότητα της, ο Κυριάκος μετά τη συνταξιοδότηση του έρχεται πάντα, ο Μιλτιάδης είναι συνήθως παρών, ο Γιώργος αναπολεί και πειράζει τους άλλους, η Όλγα είναι πάντα με διαφορετικες ιδιότητες, ο Ευριπίδης μετά από ένα τετραετές διάλειμμα επανήλθε, ο Αντώνης από τότε που ασχολήθηκε και μετά έρχεται, η Χρυσούλα είναι πάντα εκεί, η Νίκη με τη Γιάννα. Αναφέρω ορισμένους μόνο τους πιο συνεπείς και σταθερούς όλα αυτά τα χρόνια.

Αν αλλάξει κάτι θα σας ενημερώσω.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα