Κρήτη | 30.01.2015

Στον Ταυρωνίτη, καθώς από την αρχή του σχολικού έτους και παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς τους από και προς τη Σχολή.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ. στον Ταυρωνίτη από τους μαθητές καθώς από την αρχή του σχολικού έτους και παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς τους από και προς τη Σχολή. Μάλιστα, το υψηλό κόστος μετακίνησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλιστεί πρακτική άσκηση για πολλούς απ’ τους σπουδαστές, έχει κάνει αρκετά παιδιά να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τη Σχολή.

«Πέρυσι υπήρχε έν1α λεωφορείο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και μας μετέφερε. Φέτος παρ’ότι κάναμε ξανά αίτημα δεν ήρθε ποτέ το λεωφορείο», εξηγούν οι μαθητές στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Νικολέτα Καβρουλάκη και Κυριάκος Ρήγας, ενώ προσθέτουν παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα έβγαιναν ανακοινώσεις για την έναρξη των δρομολογίων από τη διεύθυνση τελικά η ημερομηνία άλλαζε διαρκώς.

«Η τελευταία ημερομηνία ήταν στις 7 Ιανουαρίου. Ούτε τότε όμως μας παρέδωσαν το λεωφορείο. Εκτοτε δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση», σημειώνουν.
Συνέπεια της έλλειψης λεωφορείου είναι τα παιδιά και οι οικογένειές τους να αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Πρακτικά ένα παιδί δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από 100 ευρώ τον μήνα για τις μετακινήσεις του. Σκεφτείτε ότι εγώ πληρώνω 8,20 ευρώ επί 4 ημέρες την εβδομάδα για να πηγαίνω από τα Κουνουπιδιανά στον Ταυρωνίτη και πίσω. Χώρια τα εισιτήρια, άλλα 3 ευρώ πήγαινε – έλα, για το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στη Σούδα που κάνω πρακτική. Με λίγα λόγια θέλω πάνω από 10 ευρώ καθημερινά σε εισιτήρια», τονίζει η Νικολέτα.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο πρωτοετής σπουδαστής στο Τμήμα Ζαχαροπλαστικής Χρήστος Ανδρουλάκης: «Το λεωφορείο είναι βασικό πρόβλημα. Εμένα το καθημερινό πήγαινε – έλα στη Σχολή από τη Σούδα που μένω μου στοιχίζει 8,20 ευρώ. Είναι ένα μεγάλο ποσό», σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι όταν εγγράφηκαν τα παιδιά στη Σχολή αναφέρονταν ρητά στο χαρτί που υπέγραψαν, ότι θα υπήρχε δωρεάν μετακίνηση.

«Τελικά λεωφορείο δεν υπήρξε και γι’ αυτό τον λόγο είχαμε ξανακλείσει τη Σχολή πριν τα Χριστούγεννα», σχολιάζει ο Χρήστος, ενώ όταν τον ρωτάμε, αν υπήρξε κάποια εξήγηση από τους αρμοδίους απαντά ότι αυτό που έχει ειπωθεί είναι πως εκκρεμεί η αποστολή ενός εγγράφου από την Αθήνα. Πάντως, όπως μας λένε σπουδαστές, η διεύθυνση της Σχολής συμπαραστέκεται στο αίτημα των παιδιών και έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Όπως είναι αναμενόμενο η έλλειψη δωρεάν μεταφοράς έχει οδηγήσει πολλά παιδιά να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους καθώς η Σχολή βρίσκεται μακριά από τα Χανιά.

«Συμμαθητές μας ήδη έχουν παραιτήσει τη Σχολή κι άλλοι σκέφτονται να τα παραιτήσουν. Η δωρεάν μετακίνηση θα ήταν μία μικρή ανάσα ακόμα και για εμάς που κάνουμε πρακτική και τώρα τα χρήματά μας πάνε σε βενζίνες και εισιτήρια», επισημαίνουν ο Κυριάκος και η Νικολέτα και εξηγούν ότι σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται σπουδαστές για τους οποίους δεν έχει εξασφαλιστεί πρακτική άσκηση όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ.

«Παλαιότερα ξεκινούσες μάθημα τον Σεπτέμβριο και τέλη Νοεμβρίου μας ειδοποιούσαν για το πού θα κάνουμε πρακτική για τους επόμενους 18 μήνες. Φέτος, πολλοί συμμαθητές μας δεν έχουν βρει ακόμα δουλειά και βέβαια σκέφτονται να τα παρατήσουν», σημειώνουν.

 

 

haniotika-nea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα