Κρήτη | 02.05.2013

Τί πρέπει να προσέχουμε για να μην πυροδοτήσουμε, άθελά μας, φωτιά

Με την από 1η Μαΐου έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλα και επισκέπτες του Νομού Ρεθύμνου, τις δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως την λήξη αυτής (31η Οκτωβρίου)


Ο νομός Ρεθύμνου έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος ( πυρκαγιές δήμου Αγ. Βασιλείου, Αμαρίου, Πρέβελης). Φέτος ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικές πυρκαγιές πριν την τυπική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να κάνει την κατάσταση δυσχερέστερη.

Τα παραπάνω γεγονότα επιβάλλουν την ιδιαίτερα  προσεκτική συμπεριφορά όλων μας ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς
• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν  ισχυροί άνεμοι.
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199
και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Ρεθύμνου καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα ενημερώνει το κοινό μέσω των ΜΜΕ για την ύπαρξη υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιών, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης πυρκαγιών.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα