Υγεία | 31.01.2016

«το κουνούπι - τίγρης, ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα υπάρχει στη χώρα μας. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί διευκολύνεται η ταχεία μετάδοση του ιού στην περίπτωση εισαγόμενου κρούσματος».

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πιστημονική κοινότητα μετά την ταχύτατη εξάπλωση του ιού Ζίκα, πλέον και στην Ευρώπη. Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες ο ιός, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες. Τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πιθανή εξάπλωση του ιού Ζίκα ακόμη και σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, την ώρα που ήδη έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας να βρίσκονται μόλις λίγους μήνες μακριά, εντείνονται οι ανησυχίες για εξάπλωση του ιού πέρα από την αμερικανική ήπειρο...

Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζουν την ανάγκη επιτήρησης του ιού. Όπως δήλωσε στην Ημερησία ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), «άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα από τον ιό Ζίκα».

Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι «το κουνούπι - τίγρης, ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα υπάρχει στη χώρα μας. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί διευκολύνεται η ταχεία μετάδοση του ιού στην περίπτωση εισαγόμενου κρούσματος».

 

Πηγή: Ημερησία

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα