Πολίτες | 26.02.2013

Πολίτης καταθέτει επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η προώθηση της ιδέας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν λάθη, τα οποία θα μας κοστίσουν αντί να μας ωφελήσουν

Αγαπητό cretalive:

Παρακολουθώ το θέμα σχετικά με την προώθηση του κρητικού πρωινού εδώ και καιρό και ομολογώ ότι είμαι αρκετά διστακτικός, όχι τόσο επειδή αμφισβητώ τις προθέσεις των συμμετεχόντων, αν και ισχύει και αυτό εν μέρει, όσο επειδή αμφισβητώ τις ικανότητες τους για το χειρισμό ενός τέτοιου θέματος. Το θέμα του γαστριμαργικού τουρισμού προωθείται από όλες τις χώρες εδώ και χρόνια και είμαστε ήδη τραγικά πίσω σε αυτό τον τομέα. Ένας τομέας που θα είχαμε πολύ προβάδισμα αν προωθούσαμε σωστά την κρητική διατροφή, την οποία ήδη άλλες χώρες πάνε να την καπελώσουν με την προώθηση της γενικότερης μεσογειακής κουζίνας. Σε αυτό συνέβαλαν κατά καιρούς και έλληνες πολιτικοί είτε λόγω άγνοιας του θέματος είτε λόγω μειωμένων αντανακλαστικών.

Πολύ φοβάμαι ότι με το κρητικό πρωινό, κάποιοι κύριοι θα βάλουν ακόμα ένα λιθαράκι στην απαξίωση αντί της διαφοροποίησης της κρητικής κουζίνας από άλλες κουζίνες και στις ευρύτερες δυνατότητες που αυτή θα έδινε, μην ξεχνάτε ότι έχει προταθεί και ως προστατευόμενη ανθρώπινη κληρονομιά στην UNESCO. Βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, πέρα από τα παραδοσιακά τοπικά προιόντα, τους τρόπους μαγειρέματος και τους συνδυασμούς υλικών είναι το γεγονός ότι είναι κατεξοχήν υγιεινή. Και όμως οι προτάσεις περί παραδοσιακού κρητικού πρωινού που έχω διαβάσει κατά καιρούς στον τύπο είναι πέρα για πέρα αντίθετες με αυτή τη φιλοσοφία.

Δεν αντιλέγω ότι τα "τηγανητά αυγά με στακοβούτυρο", τα "απάκια", τα "κρητικά λουκάνικα", τα "σύγλινα" και οι "μαρμελάδες" και άλλες τέτοιες προτάσεις είναι αρκετά γευστικές και θα προωθούσαν κάποια τοπικά προιόντα. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι ούτε υγιεινά είναι, ούτε αποτελούσαν ή αποτελούν το κατεξοχήν παραδοσιακό κρητικό πρωινό.

Το παραδοσιακό κρητικό πρωινό όπως και το γενικότερο διαιτολόγιο ήταν λιτό, μαγειρεμένο με υγιεινούς τρόπους, φτωχό σε ζωικά λιπαρά, κρέατα ή ζάχαρες. Τα προιόντα αυτά οι παππούδες μας τα τρώγανε μερικές φορές το χρόνο, όχι κάθε μέρα! Για αυτό εξάλλου η σημερινή κρητική διατροφή δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή κρητική διατροφή και είμαστε στις πρώτες θέσεις σε παχυσαρκία στην Ελλάδα, η οποία είναι στις πρώτες θέσεις σε παχυσαρκία στον κόσμο.

Η κρητική διατροφή δεν είναι απλά ένα γαστριμαργικό/τουριστικό θέμα. Είναι επίσης, αν όχι περισσότερο, ιατρικό θέμα. Και παρόλο που είναι αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο, έχουμε την τιμή να έχουμε τεράστια συμβολή σε αυτό και με τις πολυπληθείς μελέτες για την κρητική διατροφή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Και όμως, οι αντίστοιχοι επιστήμονες που θα έπρεπε να συμμετέχουν στις συζητήσεις, απουσιάζουν. Το θέμα το έχουν αναλάβει εργολαβικά οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι, σε συνδυασμό με ντόπιες βιοτεχνίες που παράγουν/προωθούν κάποια από τα προτεινόμενα υλικά. Και όπως είναι λογικό, κοιτάζουν τί θα πουλήσει περισσότερο και δεν τους φαίνονται δελεαστικά το ψωμί με τις ελιές, ο ξυνόχοντρος, τα λαδερά φαγητά κτλ.

Δυστυχώς όμως, όταν θα καταλάβουμε τί ζημιά θα έχουμε κάνει για ακόμα μία φορά, θα είναι πολύ αργά.

Με τιμή,
Μ. Φ.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα