Κρήτη | 16.01.2014

Στόχος της πρωτότυπης αυτής σύμπραξης, που εμπνεύστηκε η ομάδα κρητικών επιχειρηματιών, επαγγελματιών και καλλιτεχνών «Crete Delicius», ήταν να γνωρίσουν επιχειρηματίες και μάγειρες από την Ιαπωνία την κρητική διατροφή και τα ξεχωριστά κρητικά προϊόντα ώστε να τους δώσουν μια θέση στο καθημερινό τραπέζι τους…

Γαστρονομικές γέφυρες ανάμεσα στην Κρήτη και την Ιαπωνία έχτισαν στον Πλατανιά έμπειροι σεφ από τα Χανιά και τη μακρινή χώρα της Απω Ανατολής, οι οποίοι ξεδίπλωσαν την τέχνη τους αξιοποιώντας τοπικά ποιοτικά προϊόντα και συνδυάζοντας την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης με σύγχρονες ιδέες.

Στόχος της πρωτότυπης αυτής σύμπραξης, που εμπνεύστηκε η ομάδα κρητικών επιχειρηματιών, επαγγελματιών και καλλιτεχνών «Crete Delicius», ήταν να γνωρίσουν επιχειρηματίες και μάγειρες από την Ιαπωνία την κρητική διατροφή και τα ξεχωριστά κρητικά προϊόντα ώστε να τους δώσουν μια θέση στο καθημερινό τραπέζι τους…

Τον συντονισμό της πρωτοβουλίας, που υλοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Minoa Palace», είχε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, ενώ τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από όσους συμμετείχαν ως κοινό στην εκδήλωση, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη διοργάνωση μιας αποστολής από Κρητικούς επιχειρηματίες, σεφ και καλλιτέχνες στην Ιαπωνία.

«Η ιδέα είναι να παρουσιάσουμε την κουλτούρα μας είτε αυτή είναι μουσική, είτε χορός, είτε ζωγραφική και μέσα από εκεί να μεταδώσουμε και την κρητική διατροφή, η οποία φυσικά για να γίνει θέλει και τα δικά μας προϊόντα», εξήγησε ο διευθυντής «BIOLEA» και μέλος της ομάδας «Crete Delicius» Γιώργος Δημητριάδης, ο οποίος υπήρξε και η ψυχή του εγχειρήματος το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά.

Ενθουσιασμένοι με την Κρήτη

Από την πλευρά τους οι Ιάπωνες σεφ δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα κρητικά προϊόντα, αλλά και την τοπική κουζίνα που γνώρισαν από τους Έλληνες μάγειρες.

Μάλιστα, χωρίς κανένα δισταγμό, οι Ιάπωνες μάγειρες ξεκίνησαν αμέσως να δοκιμάζουν και να ενσωματώνουν κρητικά προϊόντα στα πιάτα τους όπως έκανε ο σεφ Κένι Σουμιτάνι που νωρίτερα το πρωί είχε πάει στην τοπική αγορά για να πάρει τα υλικά του.

«Το ελαιόλαδο της Κρήτης είναι πραγματικά πολύ καλό. Πέρα όμως από αυτό, τα υλικά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας προέρχονται από ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον και σχεδόν όλα είναι βιολογικά», τόνισε ο Ιάπωνας σεφ, ενώ ερωτηθείς για το αν γνωρίζουν στην Ιαπωνία την κρητική κουζίνα απάντησε: «Η κρητική κουζίνα δεν είναι ακόμα δημοφιλής στην Ιαπωνία, αλλά όταν επιστρέψουμε θα πούμε σε όλους πόσο ενθουσιασμένοι είμαστε!».

Για τα πολλαπλά οφέλη της σύμπραξης Κρήτης – Ιαπωνίας μίλησε ο αρχιμάγειρας «Minoa Palace» Γιάννης Τσιβουράκης, ο οποίος ήταν μεταξύ των Κρητικών σεφ που μαγείρεψαν για την ιαπωνική αποστολή και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. «Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη τώρα και πολύ καιρό και προέκυψε από το ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι Ιάπωνες από τον περασμένο Μάρτιο που είχαν έρθει ξανά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το γκρουπ που ήρθε αποτελείται από εισαγωγείς, επιχειρηματίες, σεφ και δημοσιογράφους. Το κλίμα είναι πολύ καλό και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Από το πρωί που ψώνισαν τα υλικά τους από την αγορά έως και τώρα που μαγείρεψαν ό,τι έκαναν το έκαναν με μεγάλη όρεξη».

Ο κ. Τσιβουράκης ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν συγγένειες ανάμεσα στην κρητική και την ιαπωνική κουζίνα και διευκρίνισε ότι αυτές έχουν να κάνουν με την καλή ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και με την απλότητα που αυτές αξιοποιούνται καθώς το λιτό αποτέλεσμα επιτρέπει να αναδεικνύονται τα υλικά και η ποιότητά τους.

Χανιώτικα Νέα

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα