Γεωργία Καρβουνάκη

Απόψεις | 26.08.2014

Στη φάση αυτή, όμως, που μια δημοτική αρχή διαδέχεται μια άλλη κοιτάμε μπροστά. Ο γέγονε γέγονε. Το συγκρότημα κτηρίων που άνοιξε χθες τις πύλες του στον Ηρακλειώτη είναι ένα κόσμημα

της Γεωργίας Καρβουνάκη

Πήγα στην επίσημη πρώτη του πολυσυζητημένου Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου απαλλαγμένη από κάθε προκατάληψη. Θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα πια.

Βέβαια, είναι ένα έργο που μας το όφειλε η πόλη μας. Θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί δεκαετίες πριν, αφού μια πόλη σαν το Ηράκλειο αντέχει ένα τέτοιο έργο κι ένα χώρο πολιτισμού. Επίσης, θα μπορούσε, από τη στιγμή που ξεκίνησε το συγκεκριμένο, να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να προκαλέσει τόση αρνητική δημοσιότητα, χωρίς να συνδεθεί με τόσα σκάνδαλα. Τουλάχιστον αυτό θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα. Θα έπρεπε να είναι ένα έργο που ο πολίτης να το συζητά θετικά και όχι αρνητικά, να προκαλεί χαρά και προσμονή και όχι γκρίνιες.

Όπως, επίσης, θα έπρεπε η χθεσινή “πρεμιέρα” να γίνει όχι σε ένα σχεδόν γιαπί,  αλλά να έχουν ολοκληρωθεί άπασες οι εργασίες εντός αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, με πρόσβαση από μια Πλαστήρα - κόσμημα, με την περιοχή του Λάκκου να μη θυμίζει ακόμα τρίτο κόσμο με τα μισογκρεμισμένα σπίτια και τα γεμάτα σκουπίδια και μπάζα σοκάκια.

Στη φάση αυτή, όμως, που μια δημοτική αρχή διαδέχεται μια άλλη κοιτάμε μπροστά. Ο γέγονε γέγονε. Το συγκρότημα κτηρίων που άνοιξε χθες τις πύλες του στον Ηρακλειώτη είναι ένα κόσμημα. Όσο και αν ξενίζει η αρχιτεκτονική του, είναι ένας χώρος σύγχρονος και λειτουργικός. Έχει τεράστιες δυνατότητες για χρήσεις πολιτισμού. Καλό θα ήταν να το αγκαλιάσει ο κόσμος της πόλης, να το αγαπήσει. Η νέα δημοτική αρχή καλείται να το αξιοποιήσει όπως αρμόζει, με τρόπο ποιοτικό και επωφελή για την πολιτιστική αναβάθμιση μιας πόλης που φέρει την ιστορία αιώνων.

Η χθεσινή εκδήλωση ήταν υψηλής ποιότητας, με μια πιανίστα διεθνούς κύρους, την Αλεξία Μουζά, και το κουαρτέτο εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου.

Καλή αρχή!

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα