Κόσμος | 01.08.2014

Σημειώθηκαν συγκρούσεις με αστυνομικούς καθώς στο σημείο είχαν συρρεύσει χιλιάδες άνθρωποι

Η Τυνησία έκλεισε τη βασική μεθοριακή διάβασή της με τη Λιβύη, καθώς χιλιάδες ξένοι και λίβυοι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα, σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χάος.

«Αποφασίστηκε να κλείσει η διάβαση του Ρας Ζντιρ λόγω του χάους» ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 50 Ινδονήσιοι κατάφεραν να περάσουν, χάρη στην παρέμβαση διπλωματών της χώρας τους, ενόψει της απομάκρυνσής τους από την περιοχή και την επιστροφή τους στην Ινδονησία.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως αιγύπτιοι μετανάστες αλλά και λίβυοι πολίτες, επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. 

Οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ένας αξιωματικός της τυνησιακής αστυνομίας τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα που ερρίφθη από την πλευρά της Λιβύης, καθώς και οι λίβυοι συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να απομακρύνουν το πλήθος.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα, από την πλευρά της Τυνησίας, είπε ότι από το πρωί ακούγονταν συχνά πυρά από την πλευρά της Λιβύης.

Η Τυνησία φοβάται ότι λόγω της κρίσης στη γειτονική Λιβύη θα κατακλυστεί από πρόσφυγες, όπως είχε γίνει και το 2011, κατά τη διάρκεια της επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. 

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι επισφαλής και δεν μπορεί να αντέξει την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων», επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας ο τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών, Μόνγκι Χάμντι.

Newsbeast

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα