Γιώργος Ζερβάκης

Απόψεις | 21.03.2016

Η Ευρώπη χρειάζεται την ανάπτυξη μιας κοινής ατζέντας για τα ζητήματα του προσφυγικού & του μεταναστευτικού, ενδυναμώνοντας την θεσμική της δημοκρατική υπόσταση, την ίδια ώρα οι εθνικολαϊκιστές

του Γιώργου Ζερβάκη *

 

Οι εξελίξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής, σε Ασιατικές μουσουλμανικές χώρες, ο εμφύλιος στην Συρία, έχει φέρει στο προσκήνιο την μεγαλύτερη μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, που χάνουν τις οικογενειακές τους εστίες, οικογένειες χωρίζονται, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο πνίγονται άνθρωποι στην προσπάθεια τους να περάσουν απο την φρίκη των πολέμων, των εξτρεμισμών, των θρησκευτικών φανατισμών, στην Ευρώπη, που ακόμα και εν μέσω κρίσης, αποτελεί έναν χώρο Δημοκρατίας, ευημερίας, ειρήνης. Και αυτή η ροή των προσφύγων, που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη, χωρίς να έχει μια ενιαία πολιτική, αλλά αυτή να καθορίζεται απο την βούληση διαφορετικών εθνικών κέντρων, με περιπτώσεις εθνικιστικού παροξυσμού να συναντώνται πλέον με ανησυχητική συχνότητα. Όλα αυτά δημιουργούν μια κατεπείγουσα αναγκαιότητα αυτό το θέμα να γίνει υψηλής προτεραιότητας για την Ευρώπη, διαμορφώνοντας μια στρατηγική αντίληψη και ατζέντα, που να αντικατοπτρίζει και μια σαφή κατεύθυνση.

Ο καθορισμός αυτής της πολιτικής ατζέντα, με την καγκελάριο της Γερμανίας ουσιαστικά να δείχνει ότι το προσφυγικό αποτελεί μια άμεση προτεραιότητα για την ίδια, χρήζει εξαιρετικά επείγουσα αντιμετώπιση απο την Ευρώπη σαν σύνολο. Το άνοιγμα αυτό στο προσφυγικό που επιχείρησε η καγκελάριος Μέρκελ, αποτυπώνωντας την πρόθεση και βούληση ορθολογικής διαχείρισης  στην πολιτική ενσωμάτωσης προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο, επηρεάζει τα εκλογικά σώματα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, με την δυνατότητα η παρουσία προσφύγων στην Γερμανία να γίνεται στοιχείο έντονης πολιτικής εκμετάλλευσης απο τις δημαγωγικές πολιτικές δυνάμεις.   

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα υψηλών πολιτικών πρωτοβουλιών για την ΕΕ,  υπάρχουν αντιλήψεις που δεν βοηθούν την Ευρώπη να ξεπεράσει τις παγερές εθνικές παραδοξότητες, αυτό που χρειάζεται είναι να αντιληφθεί η Ευρώπη, ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε μια εκ βάθρων ανανέωση και ενδυνάμωση της μεταναστευτικής της πολιτικής, κάνοντας την θεμέλιο και πυλώνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η επαναδιατύπωση μιας βιώσιμης, πραγματιστικής κοινοτικής ατζέντα για το προσφυγικό, αναμφίβολα αφορά και τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, μια και η διατύπωση της πρόβλεψης για τα κοινά εξωτερικά σύνορα, αποτελεί ευκαιρία να εκφρασθεί στην πράξη η προστασία τους, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος. Παρά την ληφθείσα απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ως προς τον καταμερισμό προσφύγων, εν συνεχεία αποτυπώθηκε σε πολλές χώρες μια τάση εθνικού συγκεντρωτισμού και όχι συνεργασίας και κοινοτικής αλληλεγγύης.

Οι διεργασίες στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, όπου, απο την θετική στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ το φθινόπωρο του 2015 στην υποδοχή χιλιάδων Σύρων προσφύγων, περάσαμε στην ανάπτυξη έντονων αντιμεταναστευτικών  εκδηλώσεων από το ακραίο αντιευρωπαικό PEGIDA και ακροδεξιές ομάδες, το ότι κυβερνήσεις και κόμματα χωρών της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης, ανήκοντα στην ΕΕ υπονομεύουν την προσπάθεια κοινοτικής πολιτικής στο θέμα αυτό, η καταγραφή ελλείμματος  αποτελεσματικότητας του ελληνικού κράτους και της κεντρικής κυβέρνησης ως προς τις υποσχέσεις επι τον έλεγχο και την καταγραφή των προσφύγων, την καθυστερημένη ανάπτυξη δομών φιλοξενίας, έχουν αποδυναμώσει την σχέση της Ευρώπης με το προσφυγικό ζήτημα.

Η Ευρώπη χρειάζεται την ανάπτυξη μιας κοινής ατζέντας για τα ζητήματα του προσφυγικού & του μεταναστευτικού, ενδυναμώνοντας την θεσμική της δημοκρατική υπόσταση, την ίδια ώρα οι εθνικολαϊκιστές όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν, δημιουργούν την εικόνα φοβικών, περικλειστων εθνικών κρατών, επιστροφής στην απομόνωση των εθνικών συνοριακών φυλακίων. Εθνικιστικές, ευρωσκεπτικιστικές τάσεις απειλούν την ενωσιακή αρχιτεκτονική, την υπερεθνική διάσταση της Ένωσης. Κομιστές της Ευρώπης των διαιρέσεων και των εθνικών αντιπαλοτήτων, συνοδεύουν τον ξενοφοβικό τους λόγο, με αυταρχικές πολιτικές συμπεριφορές χειραγώγησης της ενημέρωσης και των ανεξάρτητων αρχών δικαιοσύνης.

Στον γενικευμένο και έντεχνα καλλιεργούμενο ευρωσκεπτικισμό, τα κράτη-μέλη, οι κοινοτικοί θεσμοί, οφείλουν να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα για την διαφύλαξη των κεκτημένων των ευρωπαϊκών λαών, όπως η Συνθήκη Σένγκεν, να αναδείξουν και να προστατεύσουν το πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, να μην αφήσουν την πολιτική τους στο προσφυγικό να γίνει μια ημιτελης παραφωνία της Ευρώπης, πλήττοντας έτσι τόσο το ενοποιητικό σχέδιο, τις αρχές και τις αξίες του, την αλληλεγγύη, να επιτύχουν μια ανανεωμένη Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Άσυλο.

 

* Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα