Υγεία | 28.02.2015

Στη διάρκεια μιας διετίας που παρακολουθούσαν οι επιστήμονες τα παιδιά, καταγράφηκαν πολλά κρούσματα υπέρτασης

Τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση επί περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 5.221 παιδιά από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και έδειξε πως στις ηλικίες 2 έως 10 ετών ο κίνδυνος υπέρτασης αυξανόταν κατά 30% όταν οι μικροί εθελοντές περνούσαν καθημερινά πάνω από δύο ώρες μπροστά στις οθόνες της τηλεοράσεως ή/και των υπολογιστών.

Η αύξηση του κινδύνου έφτανε το 50% για όσα δεν γυμνάζονταν διόλου, σημειώνουν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση Καρδιολογίας» (IJC).

Στη διάρκεια μιας διετίας που παρακολουθούσαν οι επιστήμονες τα παιδιά, καταγράφηκαν πολλά κρούσματα υπέρτασης (ήταν 110 ανά 1.000 παιδιά).

«Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένου ότι οι καθιστικές συμπεριφορές είναι συχνές στη νηπιακή ηλικία και, κατ’ επέκτασιν, αργότερα στη ζωή», γράφουν οι ερευνητές.

Αν και δεν υπάρχουν ορισμένες τιμές για την υπέρταση στα παιδιά, η αρτηριακή πίεση θεωρείται παθολογική όταν υπερβαίνει τα 95% της πιέσεως που έχουν τα παιδιά της ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους.

Η υπέρταση είναι καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και του εμφράγματος.

Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα