Υγεία | 04.03.2016

Υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων καρδιομυοπάθειας Takotsubo προκαλούνται από το έντονο στρες

Οι πόνοι στο στήθος και η δύσπνοια που οφείλονται στο έντονο συναισθηματικό στρες δεν εκδηλώνονται μόνο σε περίπτωση θυμού, πένθους ή φόβου, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ένα στα 20 κρούσματα της καρδιομυοπάθειας Τακοτσούμπο (Takotsubo ή μυοκαρδιοπάθεια από οξύ στρες) προκαλούνται από την υπερβολική χαρά.

Η διαταραχή αυτή, που συνήθως είναι παροδική, χαρακτηρίζεται από αδυναμία του καρδιακού μυός η οποία έχει ως συνέπεια να αλλάζει το σχήμα της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). 

Υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων καρδιομυοπάθειας Takotsubo προκαλούνται από το έντονο στρες.

Όπως γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, αν και είναι καλά τεκμηριωμένο πως το σύνδρομο προκαλείται από αρνητικά στρεσογόνα ερεθίσματα, όπως το πένθος, ο θυμός και ο φόβος, παραμένει ασαφής ο ρόλος των ισχυρών θετικών συναισθημάτων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πραγματοποίησαν τη μελέτη τους, εξετάζοντας συνολικώς 1.750 πάσχοντες από το σύνδρομο.

Στους 485 από αυτούς, η αιτία ήταν σαφέστατα συναισθηματική, με το 4,1% να έχουν βιώσει ένα έντονα ευχάριστο γεγονός πριν εκδηλώσουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματά τους.

Ποια ήταν αυτά τα ευχάριστα γεγονότα με τις δυσάρεστες συνέπειες στην καρδιά;

* Ένα πάρτι γενεθλίων

* Ο γάμος του παιδιού

* Η συνάντηση με έναν φίλο έπειτα από πολλές δεκαετίες

* Η απόκτηση εγγονιού

* Η νίκη της αγαπημένης αθλητικής ομάδας σε έναν σπουδαίο αγώνα

* Η νίκη στο τζακπότ στο καζίνο

* Μία διαγνωστική εξέταση που έδειξε πλήρη ανάρρωση από ένα σοβαρό νόσημα

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα περισσότερα κρούσματα του «συνδρόμου της ευτυχισμένης καρδιάς» παρατηρήθηκαν σε γυναίκες που είχαν περάσει την κλιμακτήριο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «παρά την ξεχωριστή, χαρακτηριστική φύση τους, τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα της ζωής ως φαίνεται κινητοποιούν κοινούς συναισθηματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους καρδιομυοπάθεια Takotsubo», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo πήρε την ονομασία της από τους Ιάπωνες επιστήμονες που την πρωτοπεριέγραψαν τη δεκαετία του ’90.

Στα ιαπωνικά «tako tsubo» (είναι δύο λέξεις) σημαίνει «δοχείο για χταπόδι» και αναφέρεται στα βαριά πήλινα δοχεία με τα οποία ψαρεύουν οι παλιοί ψαράδες τα χταπόδια.

Η καρδιομυοπάθεια πήρε αυτή την ονομασία επειδή το σχήμα που λαμβάνει η αριστερά κοιλία εξαιτίας της θυμίζει αυτά τα δοχεία (αποκτά στενό αυχένα και στρογγυλή βάση).

Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα