Υγεία | 30.09.2015

H πρώτη έρευνα που αναλύει τον κίνδυνο σε ολόκληρο τον πληθυσμό

Τα παιδιά με γιαγιάδες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ακόμη και όταν οι μητέρες τους δεν κάπνιζαν κατά την δική τους, σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα (30 Σεπτεμβρίου, 2015) στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναλύει τον κίνδυνο σε ολόκληρο τον πληθυσμό, και χρησιμοποιεί στοιχεία για τις συνήθειες στο κάπνισμα τα οποία λαμβάνονται απευθείας από τις γιαγιάδες κατά το χρόνο που ήταν έγκυες.
 
Οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο το κάπνισμα από τις γιαγιάδες, ενώ ήταν έγκυες με τις κόρες τους, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα εγγόνια τους. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Σουηδικό Μητρώο και περιελάμβαναν 44.853 γιαγιάδες από το 1982 έως το 1986.
 
Η μελέτη έδειξε ότι αν η γιαγιά δεν είχε κόψει το τσιγάρο όσο ήταν έγκυος, τότε όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια της έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 10% έως 22% να εμφανίσουν άσθμα.
 
Όπως είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος όχι μόνο στην αμέσως επόμενη γενεά, αλλά και στην μεθεπόμενη.
 
Έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια ταχεία έξαρση του άσθματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων και έτσι να επιδράσει στις κατοπινές γενεές.


Πηγή: iatropedia.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα