Κόσμος | 31.03.2015

Ανήκε στη βασιλική συλλογή

Κάτοχοι ενός έργου τέχνης που είχαν κλέψει οι ναζί αποδείχθηκε ότι είναι οι βασιλείς της Ολλανδίας οι οποίοι τώρα σπεύδουν να διορθώσουν το λάθος τους.

Έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα, την οποία είχε παραγγείλει το 2012 η ολλανδική βασιλική οικογένεια σχετικά με έργα που είχαν αποκτηθεί αφού οι Ναζί είχαν ανέβει στην εξουσία στη Γερμανία, το 1933, ανακάλυψαν ότι ένας από τους πίνακες της συλλογής των ολλανδικών ανακτόρων είχε προηγουμένως κλαπεί από τους ναζί.

«Από την έρευνα φάνηκε πως είχε κατασχεθεί ένας πίνακας», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

«Ένας Εβραίος συλλέκτης είχε αναγκαστεί το 1942 να δώσει τον πίνακα "Το δάσος της Χάγης με θέα στο ανάκτορο Χούις τεν Μπος" του Γιόρις φαν ντερ Χάαγκεν στην τράπεζα (των ναζί) Λίπμαν, Ρόζενταλ και σία στο Άμστερνταμ», εξηγούν. Ο Γιόρις φαν ντερ Χάαγκεν είναι ένας Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα.

Μετά τον πόλεμο και την κατοχή της Ολλανδίας από τους Ναζί, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια ενός εμπόρου τέχνης, από τον οποίο τον αγόρασε το 1960 η βασίλισσα Τζουλιάνα, γιαγιά του σημερινού βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ, «χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια βασιλική ένωση για την τέχνη ήρθε σε επαφή με τους απογόνους των ιδιοκτητών με στόχο την επιστροφή του πίνακα, ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή τους. 
 
πηγη: protothema.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα