Κόσμος | 03.11.2015

Προσπάθεια της γερμανίδας καγκελαρίου να υπερασπιστεί την πολιτική της στο προσφυγικό

Ακόμα και σε ένοπλες συγκρούσεις θα μπορούσε να οδηγήσει το κλείσιμο των συνόρων, διαμηνύει η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική της στο προσφυγικό. Μιλώντας σε συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών, η Γερμανίδα καγκελάριος προέβη σε αυτή τη δήλωση προκειμένου να πείσει τα στελέχη του κόμματός της να αποδεχθούν την πρόταση για "ζώνες τράνζιτ" στην οποία συμφώνησε με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, εταίρο της στον "μεγάλο συνασπισμό". 

Στον "μεγάλο συνασπισμό" της Γερμανίας υπάρχει ασυμφωνία για το προσφυγικό. Μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Ζέεχοφερ να έδωσαν τα "χέρια" καθώς υπερίσχυσε η πρόταση των Βαυαρών για  ζώνες τράνιζτ στα σύνορα, όμως οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ παραμένουν αντίθετοι αντιπροτείνοντας κέντρα εισόδου σε όλη την γερμανική επικράτεια.

Η Μέρκελ βάζει νερό στο κρασί της για να μην χάσει την στήριξη του κυβερνητικού της εταίρου, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας μάλιστα πως οι Σοσιαλδημοκράτες του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση. Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας σηκώθηκε κι έφυγε από τις χτεσινές συνομιλίες εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του σε αυτά που συμφώνησαν για το προσφυγικό Μέρκελ και Ζέεχοφερ.

Ένα από τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της σύστασης ζώνης τράνζιτ στα σύνορα όπου θα παραμένουν πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο. Αναλόγως του πώς θα διαμορφώνονταν τέτοιες, ζώνες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κίνηση στον επονομαζόμενο "βαλκανικό διάδρομο".

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν χτες στην δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα με τα στελέχη του SPD να απορρίπτουν σε υψηλούς τόνους την πρόταση μιλώντας για κίνδυνο να δημιουργηθούν «ζώνες φυλάκισης». Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν σε σύσταση κέντρων εισόδου σε διάφορα σημεία ανά τη γερμανική επικράτεια. Οι όροι παραμονής σε αυτά δεν θα είναι σχετικά χαλαροί όμως, όπως και στην πρόταση για ζώνες τράνζιτ , θα υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν δέχονται την καταγραφή. Η απόρριψη των αιτήσεων δεν θα είναι δυσκολότερη με τα κέντρα εισόδου, όπως υποστηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Κι ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία- την Πέμπτη πιθανόν θα συνεδριάσουν εκ νέου οι τρεις ηγέτες, Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Γκάμπριελ- , έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδα "Bild" δείχνει πως, το ευρωσκεπτικιστικό "Εναλλακτικό Κόμμα για τη Γερμανία" τσιμπάει ποσοστά. Σύμφωνα  με το δημοσκόπηση του ινστιτούτου "Emnid", το ξενοφοβικό γερμανικό κόμμα αποσπά ποσοστό 8% ενώ στις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας αγγίζει το 15%.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα