Υγεία | 29.01.2015

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology και, στην οποία συμμετείχαν 55.197 άτομα η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μικραίνει τη ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology και,  στην οποία συμμετείχαν 55.197 άτομα η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μικραίνει τη ζωή. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει κάθε μέρα αλκοόλ έχει μεγάλες πιθανότητες για κίρρωση του ήπατος. Όμως η έρευνα έδειξε ότι αν σταματήσει να πίνει έστω και μια μέρα μόνο από όλη την εβδομάδα αμέσως μειώνει τις πιθανότητες  εμφάνισης της νόσου.

 Όπως ανέλυσε ο καθηγητής  Gro Askgaard από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, η έρευνα αυτή επεσήμανε τη διαφορά κινδύνου ανάμεσα στην κατανάλωση 7 μέρες την εβδομάδα και στην κατανάλωση 5 με 6 ημέρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς, διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο τελικά να πίνει κανείς κάθε μέρα χωρίς να παραλείπει κάποια γιατί δεν σταματά ολοσχερώς η ηπατική αναγέννηση.

Οι ερευνητές έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο στους συμμετέχοντες στο οποίο κατέγραψαν τον τρόπο που ζουν, τις διατροφικές τους συνήθειες, τι ποσότητες αλκοόλ κατανάλωσαν στις ηλικίες των 20, 30, 40 και 50 ενώ τους μέτρησαν την περιφέρεια της μέσης καθώς το κοιλιακό πάχος είναι ενδεικτικός παράγοντας κινδύνου.

Από τους συμμετέχοντες οι 342 διαγνώστηκαν τελικά με κίρρωση ήπατος και οι πληροφορίες τους ήταν πολύτιμες για τους ερευνητές, για να υπολογίσουν τους δείκτες επικινδυνότητας για τους υπόλοιπους, αναφορικά με την ασθένεια.

Ωστόσο, το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει το συκώτι και υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης από ότι η κατανάλωση 5-6 φορές την εβδομάδα.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα