Κρήτη | 02.05.2013

«Ύστατο χαίρε» στον πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη - Πλήθος κόσμου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελίου Κισάμου όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία - Συγκινητικά λόγια από όσους τον γνώρισαν και εμπνεύστηκαν από τη φωτεινή του προσωπικότητα.

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε, τη Μ. Πέμπτη, στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης, ο μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκη, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Μ.Τρίτης, πλήρης ημερών. Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο υπό τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου. Το πένθος έφερε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων.

Η είδηση του θανάτου του αγαπημένη ιεράρχη της Κρήτης έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση σε όλο το νησί ενώ από το απόγευμα της Μ.Τρίτης, το σκήνωμά του εκτέθηκε για προσκύνημα από το ποίμνιο.

Πλήθος πιστών, αλλά και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, έσπευσε, από νωρίς, στο ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στο Γέροντα.

Για μια δύσκολη στιγμή για όλους που βρίσκονται ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του τιμημένου ποιμενάρχη, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, ανασύροντας από τη μνήμη του τα χρόνια, κατά τα οποία ο ίδιος βρέθηκε κοντά στον αγαπημένο ιεράρχη ως μαθητής της ποιμαντικής σχολής. "Θα προσπαθήσουμε να εμπνεόμαστε από τη ζωή, το έργο και το παράδειγμά σας" - είπε καταλήγοντας ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την ελπίδα ο Θεός να στείλει λαμπρούς ανθρώπους όπως ο ιεράρχης που "έφυγε".

Ο μητροπολίτης Βελεστίνου, Δαμασκηνός, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε στον αποδημήσαντα ως έναν άνθρωπο των έργων, του παραδείγματος, της αγιότητος. "Γι'αυτό και σήμερα αναπάυεται εις το κέντρο ημών, έχει χωριστεί το σώμα από το πνεύμα, και το πνεύμα του, πιστεύω ακραδάντως ότι, παρίσταται" - είπε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας τη θλίψη και εκφράζοντας την ελπίδα, να αποτέλεσε πρότυπο στο δρόμο της αληθείας.

Για ένα φιλόστοργο πατέρα, ακούραστο στην ποιμαντική φροντίδα για το ποίμνιό του έκανε λόγο ο μητροπολίτης Γερμανίας, Αυγουστίνος, ένας από τους πρώτους συνεργάτες του Ειρηναίου στη Γερμανία, υπενθυμίζοντας την προσφώνηση "πατέρα των Ελλήνων της Γερμανίας".

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην αθωότητα της καρδιάς του και το γνήσιο της ψυχής του, στοιχεία που τον ανέδειξαν σε λαοφιλή ιεράρχη. "Ο λαός των Χανίων της Μεγαλονήσου και όλης της Ελλάδος αποχαιρετά με βουβή θλίψη τον λαμπρό ιεράρχη" - είπε ο κ.Μαρκογιαννάκης, ο οποίος αναφέρθηκε πέραν του ποιμαντικού, και στο συγγραφικό του έργο.

Ο επικήδειος που εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Σεβαστέ μας Πατέρα,

Με συγκίνηση ολόκληρη η Κρήτη σας συνοδεύει σήμερα στην τελευταία σας κατοικία από την αγαπημένη σας Κίσαμο, την έδρα της Ιεράς  Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, που για πολλά χρόνια διακονήσατε.
Ιερός κλήρος, αρχές, φορείς και λαός όλοι μαζί αποχαιρετούμε τον εμπνευσμένο Ιεράρχη μας που με την Ποιμαντορική  ζωή και το πλούσιο έργο του ήταν φωτεινός φάρος και παράδειγμα προς μίμηση.
Αποχαιρετούμε τον πνευματικό ηγέτη που είχε διεθνή αναγνώριση και πολυσήμαντη προσφορά στην Δημοκρατία, στην Ορθοδοξία, στον Εκκλησία, στην Παιδεία και στην κοινωνία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Γερμανία όπου υπηρέτησε σε δύσκολους καιρούς.
Ο εκλιπών Ιεράρχης μας ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα γενικής αποδοχής, πρότυπο για τον κλήρο και το λαό, και που μέσα από τις παρεμβάσεις και το έργο του αναδείκνυε την Κρήτη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ήταν σεμνός Ιεράρχης,  εμπνευσμένος παιδαγωγός, θεολόγος, συγγραφέας,  πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και  διορατικός για τις προτεραιότητες της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Ήταν ο άνθρωπος που προέτασσε πάντα το ‘εμείς’ και όχι το ‘εγώ’, που σε αντίξοες εποχές για τον τόπο πρωτοστάτησε καθοριστικά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις, στην ίδρυση τοπικών αναπτυξιακών εταιρειών έχοντας πάντα στο πλευρό του τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα την ίδια περίοδο ο Μακαριστός αποτέλεσε ελπίδα και σύμβολο των μαθητών, της νεολαίας των ορφανών παιδιών καθώς ιδρύει οικοτροφεία, τεχνικές σχολές,
κέντρα εκπαίδευσης πρότυπων αγροτικών εγκαταστάσεων,
πνευματικά κέντρα για ντόπιους και ξένους φοιτητές,
σχολές χειροτεχνικής ανάπτυξης,
κέντρα παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, εκθέσεις,
ενώ το μεγάλο απόκτημα της ίδρυσης και  λειτουργίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι καθιστά την περιοχή διεθνές πνευματικό και μορφωτικό κέντρο.
« Ότι έκανα και ότι κάνω το πράττω ως έκφραση της Εκκλησίας» είχατε πει το 2005 στην ομιλία σας από άμβωνος, εδώ στην Κίσαμο όταν οικιοθελώς αποσυρθήκατε.
Όμως αυτό το πλούσιο έργο και την πηγαία προσφορά σας την έχουν βιώσει και την αναγνωρίζουν οι κάτοικοι της Μητρόπολης σας και είναι γνωστή σε φορείς και πολίτες, σε όλη την Κρήτη, αλλά και εκτός του νησιού μας.
Σεβαστέ μας Πατέρα,
Μας αφήνετε πολυσήμαντες παρακαταθήκες με το έργο σας και σας είμαστε ευγνώμονες.
Είναι η αγάπη που φυτέψατε στις ψυχές των ανθρώπων.
Το όραμα που δώσατε στους νέους και στους τοπικούς φορείς.
Η παρηγοριά που προσφέρατε στους ταλαιπωρημένους στη ζωή.
Η θαλπωρή στα ορφανά, στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Η πίστη και το θάρρος που μεταλαμπαδεύσατε σε όλο τον κόσμο. Είναι η αγωνιστικότητα σας στην προάσπιση αρχών και αξιών, για την Πατρίδα, την Εκκλησία, τους θεσμούς, στην οικογένεια, για τα δικαιώματα και δίκιο των πολιτών.
Σεβαστέ μας Πατέρα,
Η Περιφέρεια Κρήτης κλείνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο σεπτό σκήνωμα σας αποχαιρετώντας σας στην αγκαλιά του Θεού.
Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα σας και τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας αφήσατε. Εμείς θα σας νιώθουμε πάντα κοντά μας και ότι μέσα από τις ‘χαραμάδες’ του Ουρανού θα μας καθοδηγείτε, και θα ευλογείται την Πατρίδα μας, την Κρήτη μας που τόσο αγαπήσατε. Ας είναι αιωνία η μνήμη σας και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σας μετά των δικαίων.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, στην οικογένεια του Μακαριστού, και στον άξιο διάδοχο συνεχιστή του έργου στην οικία Μητρόπολη, Μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλόχιο.


"Να έχει η Κρήτη ψωμί κι ελπίδα" ήταν το όραμα και κύριο μέλημα του αποδημήσαντα, είπε ο δήμαρχος Κισάμου, Γ.Μυλωνάκης, τονίζοντας ότι "χρειάζονται πολλές σελίδες να γραφτούν για το έργο και την προσωπικότητα που έδωσε πνοή στην Κίσσαμο μέσα από την ταπείνωση και την αγάπη για τον τόπο". Ο δήμαρχος εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της πόλης για την κοίμηση του Ποιμενάρχη που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Κίσσαμο, όχι μόνο σε θεολογικό επίπεδο, αλλά και ως προς την κοινωνική προσφορά του.

Συλλυπητήρια

Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.

"Εκοιμήθη μία μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Με αφορμή την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Θεωρούμε ιερή υποχρέωσή μας να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στη χαρισματική προσωπικότητα του πατέρα Ειρηναίου, που τη Μεγάλη Τρίτη αποδήμησε εις Κύριον:
• Του αντάρτη θεολόγου, που τόλμησε να στηλιτεύσει από άμβωνος τον βάρβαρο κατακτητή τα πρώτα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
• Του αλτρουιστή ιερωμένου, που για πολλές δεκαετίες με όλες τις δυνάμεις της ψυχής, του πνεύματος και του σώματός του, προσέφερε ανιδιοτελώς στα θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
• Του στιβαρού τιμονιέρη, που πάνω από 3 δεκαετίες, ως επίσκοπος και ως Μητροπολίτης, εποίμανε την τοπική εκκλησία, δίνοντας ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζουν και να διοικούν οι θρησκευτικοί μας ταγοί.
• Του Αρχιερέα, που κατά την 9ετή θητεία του στη Γερμανία ανέδειξε –μεταξύ άλλων- την εκεί Μητρόπολη ως Τρίτη επίσημη εκκλησία της χώρας.
• Του πολυγραφότατου αρθρογράφου και συγγραφέα δεκάδων βιβλίων.
• Του κοινωνικού και οικονομικού επαναστάτη, ιδρυτή πλήθους αναπτυξιακών επιχειρήσεων και εταιρειών λαϊκής βάσης, με κορυφαία την ΑΝΕΚ.
• Του δημιουργού δεκάδων σχολών, σχολείων, συλλόγων και ιδρυμάτων για την υποστήριξη των φτωχών και των αδυνάτων, για τη γυναίκα και το παιδί, για τους νέους και τα γηρατειά, για του θρησκευόμενους και τους μοναχούς.
• Του ιδρυτή και για πολλά χρόνια τιμονιέρη του ανώτατου κοινωφελούς θρησκευτικού ιδρύματος, της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.
• Του μεγάλου οραματιστή, που ήδη από το 1983 συνέλαβε με το κοφτερό μυαλό του μυαλό του την ιδέα δημιουργίας Ιδρύματος για τη σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα του 20ου αιώνα, του Ελευθερίου Βενιζέλου.
• Του ιεράρχη, που δεν εφάρμοσε στη ζωή του τίποτε άλλο από το αυτονόητο –να πάρει τις αλήθειες του Θείου κηρύγματος και να τις διαμοιράσει με σοφό τρόπο στους συνανθρώπους του.

Η όλη στάση και δράση του θα μας φωτίζει και θα μας καθοδηγεί για πάντα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κισσάμου που τον σκεπάζει.

Ο ιεράρχης με τη σπουδαία αντιδικτατορική δράση

Ο Ειρηναίος γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911.

Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.

Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 - 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου Ξηρουχάκη του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέλεξε δια κλήρου αυτόν Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Χρημάτισε δύο φορές Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι Ιεροί Ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Συνήθιζε να ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό Ραδιόφωνο στους εκεί Έλληνες και άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό μέ τίτλο «Ορθόδοξος Μετανάστης».

Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος τη φροντίδι και επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Είναι ισόβιος Πρόεδρος του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το έτος 2008 ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ».

Από τον Οκτώβριο του 2009 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο "Ειρηναίος Γαλανάκης", τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Κίσαμο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2009.

Σε μια εκδήλωση, προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, είπε χαρακτηριστικά «εσύ όχι Μίκης, ουρανομήκης είσαι».

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα