Υγεία | 30.07.2014

Σε καταστάσεις έντονου στρες υπερπαράγεται και μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία και πτώση της άμυνας του οργανισμού.

Η ορμόνη του “στρες” εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Είναι περισσότερο επικίνδυνη από την υψηλή χοληστερίνη και το εξ ίσου υψηλό σάκχαρο, όταν παράγεται σε μεγάλες δόσεις: (Επαγγελματικές δυσκολίες, άγχος στην δουλειά, προσωπικές σχέσεις).

Σε κανονικές δόσεις η κορτιζόλη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις μολύνσεις, σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει την πίεση, το κυκλοφορικό και τον καρδιακό παλμό, αυξάνει την επιθυμία για σεξ και βοηθά τη μνήμη.

Σε καταστάσεις έντονου στρες όμως υπερπαράγεται και μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία και πτώση της άμυνας του οργανισμού.

Αυξάνεται η επιθυμία να τρώμε παχυντικές τροφές με συνέπεια εναπόθεση λίπους στη κοιλιά. Αυτό συμβαίνει διότι ενεργοποιεί ένα ένζυμο που μαγνητίζει όλο το λίπος αποκλειστικά και μόνο στη κοιλιακή χώρα. Γι’ αυτό άνδρες άνω των 35 ετών κυκλοφορούν με ένα “σωσίβιο”  στη μέση τους.

Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα. Αυτή η υποψία υπήρχε αλλά δεν είχε αποδειχθεί.

Η κορτιζόλη ανιχνεύεται στο αίμα, ούρα και σάλιο. Με τη διαφορά όμως οτι αυτές οι τιμές αντανακλούν το μέγεθος του στρες τη δεδομένη στιγμή.

Σήμερα γίνεται, όχι σε ευρύ πεδίο ακόμη, μέτρηση της στα μαλλιά. Ανάλογα λοιπόν με το μέγεθος της τρίχας έχουμε και το βαθμός στρες του ατόμου για μεγάλο διάστημα. Μέθοδος με μεγαλύτερη προγνωστική αξία για την εκδήλωση ενός καρδιακού επεισοδίου  σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση ή η υψηλή χοληστερίνη.

Ίσως το “στρες" λοιπόν να είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου. Γι’ αυτό προσπάθεια περιορισμού του άγχους του θυμού και της υπερέντασης. Χαλάρωση λοιπόν το αντίδοτο.

boro.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα