Υγεία | 26.03.2016

20.000 Βρετανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από την καθιστική ζωή

Περίπου 20.000 Βρετανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί κάνουν ολοήμερη καθιστική ζωή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine και αναφέρει ότι το να κάθεται κάποιος πάνω από τρεις ώρες καθημερινά προκαλεί περίπου το 3,8% των θανάτων παγκόσμια.
Οταν αυτή η μέτρηση εφαρμοστεί στην Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει ότι η καθιστική ζωή ευθύνεται για τον θάνατο 19.054 ατόμων, στη Μεγάλη Βρετανία, το 2014.
Ο επικεφαλής της έρευνας Leandro Rezende από το πανεπιστήμιο του Sao Paulo School of Medicine, δήλωσε:

«Εχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και στις πιό μετριοπαθείς μετρήσεις, το να κάθεται κάποιος ακόμη και 30 λεπτά απόλυτα ακίνητος κάθε μέρα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και βρίσκεται ανάμεσα στα αίτια θανάτου σε 54 χώρες που έχουμε ερευνήσει».

«2 ώρες λιγότερη καθιστική ζωή καθημερινά αναλογεί σε 3 φορές λιγότερους θανάτους» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το να κάθεται κάποιος λιγότερο από 3 ώρες καθημερινά, κερδίζει 0,2 χρόνια. Το να κάθεται λιγότερο είναι για τον άνθρωπο η καλύτερη πρόληψη και μπορεί να τον οδηγήσει να έχει περισσότερη σωματική άσκηση γενικά και να μένει υγιέστερος περισσότερο, ειδικότερα.

Ο καθηγητής Rezende επιμένει: «Αν και το να κάθεται είναι μέρος του ενστίνκτου του ανθρώπου, το να κάθεται υπερβολικά είναι πολύ κοινό στις σύγχρονες κοινωνίες».
«Η καθιστική ζωή ορίζεται από προσωπικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αίτια, εκ των οποίων τα περισσότερα επηρεάζονται από το οικονομικό σύστημα, όπως η δουλειά στο σπίτι, η μακρινή δαιαδρομή ως τη δουλειά και η ζωή σε περιοχές που δεν ευνοούν την σωματική δραστηριότητα».

palo.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα