Γαστρονομία | 19.02.2014

Γράφει ο bartender Ανδρέας Κοντοστάνος

Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και έχει το χημικό τύπο C2H5OH. Ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο αποτελούν τα μόνα στοιχεία της αιθυλικής αλκοόλης. Αυτή είναι το μόνο είδος αλκοόλης που είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, ταξινομείται φαρμακολογικά, ως γενικό καταστατικό και μπορεί να προκαλέσει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί με την ύπαρξη ορισμένων ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών. Η παραγωγή και πώληση οινοπνευματωδών ποτών είναι διαδικασίες ρυθμισμένες με νόμους από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς.

Το αλκοόλ λοιπόν είναι διαδεδομένο από την αρχαιότητα αλλά και η σωστή κατανάλωση του καθώς και οι καλές και οι κακές επιπτώσεις. Παλιότερα αλλά και τώρα το αλκοόλ είναι ταυτόσημο της διασκέδασης, της ευφορίας, των κοινωνικών συναθροίσεων, των ευχάριστων με λίγα λόγια στιγμών της ζωής μας!

Τι γίνεται όμως όταν το αλκοόλ που θα μας σερβίρουν είναι κακής ποιότητας? Αυτό που όλοι λέμε "μπόμπα"; Τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα τελευταία τρία, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραεμπορίου, με παράλληλες εισαγωγές αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας από τρίτες χώρες. Μεγάλες ποσότητες λοιπόν διακινήθηκαν στην αγορά με άμεσο αποδέκτη τον απλό καθημερινό πελάτη. Φιάλες σφραγισμένες κανονικά όμως με μικρές λεπτομέρειες που μαρτυρούσαν την ποιότητα τους.

Πως αντέδρασαν όμως πολλοί επιχειρηματίες; Φυσικά και αγόρασαν και στη συνέχεια πούλησαν ποτά παραεμπορίου με αυξημένες ποσότητες αιθανόλης. Λίγο η μειωμένη τιμή, λίγο η έλλειψη συνείδησης και ο μη επαγγελματισμός συνετέλεσαν ώστε να διαπραχτεί ένα τέτοιο έγκλημα.

Τι κάνω εγώ σαν επιχειρηματίας;

Ελέγχω, κάνω ερεύνα αγοράς
Διαλέγω τον προμηθευτή μου και απαιτώ πάντα την καλύτερη ποιότητα
Αν δεχτώ οποιοδήποτε παράπονο, πρώτος και κύριος υπεύθυνος για εξηγήσεις είναι ο προμηθευτής μου.
Καλό θα ήταν η συνεργασία μας να είναι αποκλειστική ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε οποιαδήποτε στιγμή την κάθε παρατυπία.

Τι κάνω ως Bartender, Bar Manager;

Εφόσον αντιληφτώ το πρόβλημα, το αναφέρω στον προϊστάμενό μου.
Εάν καταλάβω το πρόβλημα και δεν δοθεί λύση, αποχωρώ από την επιχείρηση.
Δεν γίνομαι συνεργός στο έγκλημα

Τι κάνω σαν πελάτης;

Αναφέρω στον Bartender ή στον Bar Manager το πρόβλημα.
Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την πρόληψη του κάθε τέτοιου γεγονότος

Έχουμε δει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις, αποκτώντας τέτοια φήμη κακής ποιότητας αλκοόλ, να κλείνουν, να καταστρέφονται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Στο χέρι σου είναι λοιπόν φίλε Επιχειρηματία, Bartender, Bar Manager, ιδιοκτήτη Κάβας, το μέλλον σου στην Ελληνική αγορά. Επαγγελματίας με ήθος ή ένας σύγχρονος δολοφόνος;

Ο Ανδρέας Κοντοστάνος είναι μέλος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος. Έχει στο βιογραφικό του πολλά σεμινάρια, αλλά και τον τίτλο σπουδών του Βρετανικού πανεπιστήμιου WSPC (wine spirits professional certificate). Διατηρεί δικό του Cocktail Bar κατά την θερινή περίοδο στην Αχαράβη Κέρκυρας, και ανήκει στην ομάδα μιας εταιρίας Bar services. Έχει συμμετάσχει σε 8 διαγωνισμούς ως τώρα με αρκετές διακρίσεις. Κορυφαίες στιγμές ο Ιούνιος του 2012 που ανακηρύχτηκε "Υoung Bartender 2012" στον ομώνυμο διαγωνισμό που διοργάνωσε η ΕΜΕ σε συνεργασία με την Bacardi Hellas. Η μεγαλύτερη στιγμή προ λίγων ημερών όπου απέσπασε τον τίτλο για το καλύτερο "Ελληνικό Cocktail" 2014 στο μεγαλύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργανώνει η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος.

Πηγή: www.cretanfoodnews.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα