Κόσμος | 31.03.2014

Ερντογάν: Ηρθε η ώρα οι πολιτικοί μου αντίπαλοί να «πληρώσουν»

Μετά από την πολιτική θύελλα των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησε από τις σαρωτικές διαδηλώσεις, έφτασε στο σκάνδαλο με τις μίζες και κορυφώθηκε με την πολεμική για τον «σουλτάνο» που κλείνει το Διαδίκτυο, ο Ερντογάν και το κόμμα του ανεμίζουν πλέον τη νίκη τους στις κάλπες ως απόδειξη πως η «καρδιά της Τουρκίας» τους ανήκει. Με τα ποσοστά του AKP να έχουν ενισχυθεί, ο Ερντογάν πανηγυρίζει με απειλές προς τους αντιπάλους του, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουν».

To πρωί της Δευτέρας, τα τελευταία διαθέσιμα αποτελέσματα δείχνουν ευνοϊκή έκβαση για τον πρωθυπουργό ακόμη και στο θρίλερ της Άγκυρας. Ο νυν δήμαρχος, από το ΑΚΡ, Μελίχ Γκιοτσέκ εμφανίζεται στο 44,8% έναντι του 43,9% του Μανσούρ Γιαβάς, που ήταν η τελευταία ελπίδα του CHP να πλήξει το κυβερνητικό κόμμα έξω από τα παραδοσιακά προπύργια της αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν τα ξημερώματα, η εμφάνιση του Ερντογάν μαζί με όλη την οικογένειά του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ δεν άφηνε αμφιβολία για το πώς ερμηνεύει το αποτέλεσμα ο τούρκος πρωθυπουργός: Αναφερόμενος στους αντιπάλους, είπε πως «θα τους βγάλουμε από τις τρύπες τους και θα πληρώσουν».

Πρώτοι είναι φυσικά τα στελέχη του κινήματος του ιμάμη Γκιουλέν (αυτοεξόριστος ο ίδιος στις ΗΠΑ), που χρησιμοποίησε Ερντογάν όταν ανήλθε στην εξουσία προ δεκαετίας για να στελεχώσει την κρατική μηχανή -μέχρι το ρήγμα προ μηνών, στο οποίο και η κυβέρνηση εντοπίσει τη «ρίζα» του σκανδάλου με τις μίζες και τα όσα ακολούθησαν με τις «ηχογραφήσεις».

Το ΑΚΡ βλέπει τη «συνωμοσία» να ξεκινά από τα μέλη του δικτύου που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία.

«Η απάντηση του Ερντογάν έρχεται» σχολίασε στο Reuters ο επικεφαλής του Tesev, τουρκικού «think tank» που θεωρείται κοντά στον τούρκο πρωθυπουργό, Τζαν Πακέρ.

«Θα καθαρίσει σκληρά και πλήρως την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, και θα κάνει "εκκαθαρίσεις" στα ΜΜΕ που υποστήριξαν τις διαρροές, αυτό θα το κάνει σίγουρα» είπε. «Θα πει, "με εξέλεξαν για να τους εξοντώσω, ο Ερντογάν δεν θα μαλακώσει» είπε ο Πακέρ.

Η τελευταία ηχογράφηση, με την οποία διέρρευσε φερόμενη συνομιλία κορυφής για στήσιμο προβοκάτσιας στη Συρία, έχει χρησιμοποιηθεί από το στρατόπεδο Ερντογάν για ολομέτωπη επίθεση εναντίον όσων «εκθέτουν την ασφάλεια της χώρας».

Θεωρείται αρκετά πιθανό πως το πλήγμα στην εθνική ασφάλεια από την υπόθεση θα γίνει το πρώτο εφαλτήριο για την απάντηση του Ερντογάν -ο ίδιος έδειξε προς αυτήν την κατεύθυνση από το μπαλκόνι του ΑΚΡ, ρωτώντας, αμέσως μετά το «θα πληρώσουν», «πώς είναι δυνατόν να απειλούν την εθνική ασφάλεια;».

Το έργο δεν θα είναι εύκολο και ο τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο, θα πρέπει να περιμένει ότι η διαρροή ηχογραφήσεων θα συνεχιστεί εν όψει και των επόμενων μαχών στην κάλπη.

Όσον αφορά την πορεία που θα επιλέξει ο ίδιος ο Ερντογάν, οι πιθανές επιλογές είναι δύο: Είτε να επιλέξει να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες πρώτες προεδρικές εκλογές (προβλέπονται για τον Αύγουστο) είτε να επιδιώξει επανεκλογή για τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία με τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Η Κυριακή, που είχε χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, του δίνει ισχυρές προοπτικές και για τα δύο.

TO BHMA

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα