Υγεία | 01.03.2016

Αυξάνονται τα περιστατικά τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, έδειξε νέα μελέτη

Είναι γνωστή και αποδεκτή παγκοσμίως η ωφέλεια σε κατανάλωση ενέργειας από την αλλαγή της ώρας σε θερινή, στο τέλος Μαρτίου και σε χειμερινή το τέλος Οκτωβρίου, όμως μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο...

Οι άνθρωποι τείνουν να παθαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, έδειξε νέα μελέτη στην Φινλανδία, επισφραγίζοντας πως το «βιολογικό ρολόι» του ανθρώπινου οργανισμού «απορρυθμίζεται», επηρεάζοντας τους χτύπους της καρδιάς και οδηγώντας τελικά... στο νοσοκομείο. Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γιόρι Ρουσκάνεν από το Πανεπιστήμιο Τουρκού της Φινλανδίας δήλωσε πως «γνωρίζαμε την επίδραση των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό στα ισχαιμικά επεισόδια, που είναι τα πιο συνηθισμένα. Η μελέτη μας απέδειξε πως οι ρυθμοί της καρδιάς επηρεάζονται από την αλλαγή στην ώρα κι έτσι αυξάνονται τα εγκεφαλικά την περίοδο που αλλάζει». 

Για την μελέτη των Φινλανδών χρειάστηκε να ερευνηθούν 3.033 εισαγωγές στα νοσοκομεία αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας, σε σχέση με 11.801 περιπτώσεις που εισήχθησαν δύο εβδομάδες πριν ή δύο μετά. Ειδικά όσοι υποφέρουν από καρκίνο, έχουν έως και 25% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό τις ημέρες εκείνες, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ενώ το ρίσκο αυξάνεται για τους ανθρώπους πάνω από 65 ετών. 

 

protothema.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα