Υγεία | 28.02.2016

Η μελέτη έγινε σε 2.500 άτομα ηλικίας 18 έως 26 ετών και οι επιστήμονες συνέκριναν το γενετικό χάρτη τους με τα υπόλοιπα λογαριασμού στις πιστοτικές κάρτες τους.

Έως και 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν «φουσκωμένη» πιστωτική κάρτα λόγω… γονιδίων, έχουν αρκετά άτομα, σύμφωνα με ειδικούς από το London School of Economics.

Η μελέτη έγινε σε 2.500 άτομα ηλικίας 18 έως 26 ετών και οι επιστήμονες συνέκριναν το γενετικό χάρτη τους με τα υπόλοιπα λογαριασμού στις πιστοτικές κάρτες τους.

Οι ειδικοί βρήκαν, για πρώτη φορά, ότι όσοι φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο συνδέεται με την παρορμητική και εθιστική συμπεριφορά, έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα τους.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό LSE Research του London School of Economics, έγινε από τον Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και τον Τζέημς Φάουλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στο ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες γονίδιο «ΜΑΟΑ», το οποίο συνδέεται με τους νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, τις βιοχημικές ουσίες του εγκεφάλου που δρουν για να επηρεάσουν την ψυχική διάθεση, τον καρδιακό ρυθμό, τις μαθησιακές ικανότητές κ.ά.

Το ΜΑΟΑ έχει ήδη συνδεθεί με την αντικοινωνική και εγκληματική συμπεριφορά στους εφήβους, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ενώ ειδικοί το έχουν αποκαλέσει και «γονίδιο του πολεμιστή».

Κάθε άνθρωπος έχει ένα ζεύγος γονιδίων ΜΑΟΑ, ένα κληρονομεί από τον πατέρα κι ένα από τη μητέρα. Το ένα γονίδιο μπορεί να είναι «αποτελεσματικό» και το άλλο «αναποτελεσματικό», όσον αφορά το βαθμό που επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και κατ' επέκταση τη διάθεση και συμπεριφορά του ατόμου.

Τα «αποτελεσματικά» γονίδια ΜΑΟΑ διασπούν πιο γρήγορα τους νευροδιαβιβαστές, ενώ τα «αναποτελεσματικά» με καθυστέρηση.

Διαπίστωσαν ότι όσοι διέθεταν στο DNA τους τη λεγόμενη «αναποτελεσματική» παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκονται «στο κόκκινο», δηλαδή να χρωστούν.

Στις περιπτώσεις που μόνο το ένα από τα δύο γονίδια του ζεύγους ΜΑΟΑ ήταν «αναποτελεσματικό» η πιθανότητα για χρέη ήταν αυξημένη 8%. Εάν και τα δύο γονίδια που είχαν δηλαδή κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς ήταν «αναποτελεσματικά» το ποσοστό αύξανε στο 16%.

Όπως δήλωσε Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ «είναι ξεκάθαρο από τα δεδομένα ότι αυτό το αναποτελεσματικό γονίδιο, που εν μέρει «κυβερνά» τις παρορμήσεις μας, παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο κάποιος έχει χρέη στην πιστωτική κάρτα του. Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός παράγων, το περιβάλλον μας, άλλα γονίδια και η αλληλεπίδραση όλων αυτών παίζει ρόλο, αλλά σίγουρα είναι σημαντικός παράγων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι μισοί περίπου άνθρωποι διαθέτουν έστω μια «αναποτελεσματική» γονιδιακή παραλλαγή του ΜΑΟΑ, που προσδίδει γενετική προδιάθεση για αύξηση του χρέους.

Ερωτηματικά για το δέον γενέσθαι

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ζήτημα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το δέον γενέσθαι, καθώς στο μέλλον μπορεί να γίνονται γενετικά τεστ στους ανθρώπους, για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι γενετικά επιρρεπείς στο χρέος περισσότερο από άλλους ανθρώπους.

Όπως υποστηρίζουν, στο μέλλον μια τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αυτή τη γενετική πληροφορία για να αποφασίζει αν θα δανείζει κάποιον ή αν θα του χρεώνει μεγαλύτερο επιτόκιο λόγω του αυξημένου ρίσκου υπερχρέωσης.

Γι' αυτό το λόγο, οι δύο ερευνητές προτείνουν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν νομοθεσία που θα απαγορεύει κάθε πράξη γενετικής διάκρισης σε οικονομικά ζητήματα.

Οι ερευνητές επίσης καλούν τους επιστήμονες να κάνουν περαιτέρω έρευνες για να ανακαλύψουν και άλλα γονίδια που πιθανώς σχετίζονται με την οικονομική συμπεριφορά και έτσι να θεμελιώσουν καλύτερα την επίδραση των ασυνείδητων και ανεξέλεγκτων βιολογικών παραγόντων στα οικονομικά θέματα.
 

 

Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα