Κόσμος | 31.03.2014

Αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε αθώος

Η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας απαγγέλθηκε σήμερα από ειδικό δικαστήριο σε βάρος του πρώην ηγέτη του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και είναι η πρώτη φορά που η κατηγορία αυτή απαγγέλλεται εναντίον πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων σ' αυτή τη χώρα.

Στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης του τριμελούς ειδικού δικαστηρίου που συνεδριάζει στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ο 70χρονος Μουσάραφ κατηγορήθηκε για προδοσία επειδή το 2007 είχε επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχε αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος.

Η δικαστής Ταχίρα Σαφντάρ ανέγνωσε το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το πραξικόπημα που πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 1999, ως την καθαίρεσή του το καλοκαίρι του 2008. Η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί πολλές φορές κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Ο Μουσάραφ σηκώθηκε αμέσως από το εδώλιο και δήλωσε αθώος. Αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες ότι είχε χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και τις απειλές των Ταλιμπάν για να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του απ'το ειδικό δικαστήριο, το οποίο συστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το μεγάλο αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ.

«Με χαρακτηρίζουν προδότη, ενώ ήμουν αρχηγός του στρατού επί εννέα χρόνια, ενώ υπηρέτησα στο στρατό επί 45 χρόνια και ενώ πολέμησα σε δύο πολέμους. Είναι αυτό προδοσία;», δήλωσε ο Μουσάραφ ενώπιον του δικαστηρίου.

Εκτός απ' αυτή την υπόθεση, ο Περβέζ Μουσάραφ βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και για το ρόλο που πιστεύεται ότι διαδραμάτισε στους φόνους της πρώην αντιπάλου του Μπεναζίρ Μπούτο, του αρχηγού των ανταρτών του Βελουχιστάν Άκμπαρ Μπουγκτί και στη φονική επίθεση του στρατού εναντίον ισλαμιστών που είχαν καταφύγει μέσα στο Κόκκινο Τέμενος του Ισλαμαμπάντ.

Newsbeast

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα