Υγεία | 28.04.2015

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ αφορούν τους 3-4 τελευταίους μήνες.


Για ορατό κίνδυνο διακοπής προμήθειας ιατροτεχνολογικών υλικών προς τα νοσοκομεία, προειδοποιούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι προμηθευτές, λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης πληρωμής τους από το ελληνικό δημόσιο.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν «ότι, για να αποφύγουμε μια γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά, θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές».

Οι προμηθετές υποστηρίζουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές Νοσοκομείων με συνολικά 14-16 μήνες καθυστέρηση.

«Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των Συλλόγων μας - και όχι μόνο - θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα Νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι μέχρι σήμερα όλα τα μέλη μας με την συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στηρίζουν το ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ αφορούν τους 3-4 τελευταίους μήνες. «Η ουσιαστική διαφορά, είναι ότι το διάστημα προ του Δεκεμβρίου 2014, υπήρχε μια σχετικά καλή ροή πληρωμών χωρίς βέβαια να εξοφλούνται οι οφειλές, ενώ το τελευταίο τετράμηνο μιλάμε για συνθήκες ανεπίσημης 'στάσης πληρωμών'» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, οι φορείς ιατροτεχνολογικού υλικού υποστηρίζουν ότι, ακόμα και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν περάσει σε μια ιδιότυπη «στάση πληρωμών», κυρίως λόγω της μη είσπραξης των όσων τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση, οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι.

 

Πηγή: in.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα