Κόσμος | 01.08.2014

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2017.

Πρωτιά στην ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εάν αυτές διεξάγονταν σήμερα, δείχνει δημοσκόπηση της IFOP. Σύμφωνα με το γκάλοπ, η Λεπέν κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, μπροστά από τον Νικολά Σαρκοζί, αφήνοντας έτσι εκτός μάχης τον υποψήφιο των σοσιαλιστών.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP εμφανίζει την Λεπέν να κερδίζει το 26% των ψήφων στον πρώτο από τους δύο γύρους, έναντι 17% είτε του νυν προέδρου Φρανσουά Ολάντ είτε του δημοφιλέστερου από τον ίδιο πρωθυπουργού του Μανουέλ Βαλς.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2017. Η Λεπέν, της οποίας το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές του Μαϊου, θα έπαιρνε περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο απ' ό,τι ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο η δημοσκόπηση εμφανίζει να λαμβάνει το 25%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν Λεπέν και Σαρκοζί ήταν υποψήφιοι, κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν θα έφθανε στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, η δημοσκόπηση δεν εξέτασε αν η Λεπέν θα επικρατούσε στον δεύτερο γύρο έναντι όποιου από τους πιθανούς υποψηφίους.

Εναντίον του Σαρκοζί η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε προκαταρκτική έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση και της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, την στιγμή που διεξάγεται και άλλη έρευνα για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Κατηγορίες έχουν ήδη απαγγελθεί εις βάρος του για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marianne κι έδειξε ότι η Λεπέν θα είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις στις εκλογές από τον Σαρκοζί μεταξύ ψηφοφόρων από την εργατική τάξη και ατόμων χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο Σαρκοζί ανάμεσα σε στελέχη και επιχειρηματίες.

Αν και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο το ποσοστό δημοτικότητάς του από τον Μάρτιο που ανέλαβε την πρωθυπουργία, η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που συνδέεται με τα σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας και την περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο Διαδίκτυο, στις 21 και 22 Ιουλίου, ανάμεσα σε 947 ανθρώπους.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα