Υγεία | 28.03.2016

«Όταν τα αγοράζουμε, έχουν ήδη περάσει μερικές ημέρες για τη μεταφορά και στα ψυγεία των καταστημάτων»

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές δεν ξέρουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν γρήγορα τη θρεπτική αξία τους εάν μπουν στο ψυγείο για περισσότερο από 1-2 μέρες, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». 

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι «όταν τα αγοράζουμε, έχουν ήδη περάσει μερικές ημέρες για τη μεταφορά και στα ψυγεία των καταστημάτων» εξηγεί η δρ. Μπάρμπρα Π. Κλάιν, καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής & Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. 

«Όταν όμως τα φρούτα και τα λαχανικά μπουν στο ψυγείο- της νταλίκας, του καταστήματος ή του σπιτιού- μπορεί να χάσουν έως 50% της βιταμίνης C και των άλλων θρεπτικών συστατικών τους μέσα σε μία εβδομάδα, αναλόγως με τη θερμοκρασία». 

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Ο πρώτος είναι να προτιμάτε τα ντόπια προϊόντα, τα οποία συνήθως διανύουν μικρές αποστάσεις από τον παραγωγό έως τον πάγκο του σούπερ μάρκετ ή της λαϊκής. 

Καλό είναι επίσης να αγοράζετε μικρές ποσότητες- το ιδανικό είναι να αγοράζετε ό,τι πρόκειται να καταναλώσετε εντός 1-2 ημερών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγοράζετε ποσότητες που δεν θα καταναλώσετε εντός της εβδομάδας. 

Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα. Αν και μπορεί να μην έχουν τόσο καλή γεύση ούτε να είναι τόσο ευπαρουσίαστα όσο τα φρέσκα, συνήθως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή και να διακόπτεται η απώλεια των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. 

Πηγή: tanea.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα