Πολιτισμός | 06.05.2015

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, "εξακολουθεί να είναι ένας πολιτιστικός φάρος για τον Δήμο και την πόλη του Ηρακλείου"

Την λειτουργία Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, ανακοίνωσε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

"Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν σταμάτησε στιγμή τις πολιτιστικές της δραστηριότητες. Χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτήν και για αυτήν, εξακολουθεί να είναι ένας πολιτιστικός φάρος για τον Δήμο και την πόλη του Ηρακλείου. Ελπίζουμε, με εντατική δουλειά και τη διάθεση που όλοι έχουμε, όταν μεταστεγασθεί στο ανακαινισμένο της κτίριο, να έχουμε κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ως μια βιβλιοθήκη σύγχρονη, όπως αρμόζει στη μακρά ιστορία της".

Σύμφωνα με την κ. Πλεύρη, "τα σεμινάρια του εαρινού κύκλου ξεκινούν στις 12 Μαΐου με το γενικό θέμα «Ευρώπη και Δημοκρατία». Ενώ ο φθινοπωρινός κύκλος θα έχει θέμα «Μινωικός Πολιτισμός». Είναι σήμερα μια ευκαιρία να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να συμμετέχει στους σεμιναριακούς αυτούς κύκλους με τα πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα που διοργανώνει το Εργαστήρι"ο.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βικελαίας περιλαμβάνονται επίσης:

 – Το Εργαστήριο Ελληνικής Παλαιογραφίας, με υπεύθυνο τον Μανώλη Δρακάκη, που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Δευτέρα, στο κτίριο της Βιβλιοθήκης στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου.

– O κύκλος μαθημάτων με θέμα «Μια μικρή ιστορία  για ένα μεγάλο κόσμο», από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου, που έχει προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

– Ο κύκλος των παιδικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται σταθερά: με τον εορτασμό τον Μάρτιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας· και εκδηλώσεις με παραμύθια και άλλες δράσεις για τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης που γνώρισαν, με τη βοήθεια των εθελοντών, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νιγηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις σχέσεις τους με τη χώρα μας.

Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη

– Εμπλουτίζει διαρκώς το υλικό των βιβλίων της με νέους τίτλους.

– Προχωρεί τις εργασίες τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του καταλόγου της.

– Συνεχίζει σταθερά το εκδοτικό της πρόγραμμα. Προετοιμάζεται ήδη ο διαγωνισμός για την έκδοση: δύο νέων βιβλίων, αυτού για την αρχαία Γόρτυνα του καθηγητή Antonino Di Vitta σε ελληνική μετάφραση, και του Καστροφύλακα από το Βενετσιάνικο αρχείο· καθώς και του καινούργιου τεύχους του περιοδικού «Παλίμψηστον».

Εξάλλου, βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για τη μεταφορά του βιβλιοπωλείου στη μεγάλη γωνιακή αίθουσα του κτιρίου της Βικελαίας στα Ακτάρικα. Η μεταφορά αυτή, που γίνεται σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η. θεωρείται απαραίτητη για να αναδειχθούν οι εξαιρετικές εκδόσεις της Βιβλιοθήκης και να εμπλουτισθεί ο κατάλογος των βιβλίων που διατίθενται.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 6 και 7 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ένα Πολιτιστικό Διήμερο με μουσική και βιβλία στο αίθριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Εκεί θα παρουσιαστούν και οι δύο πιο πρόσφατες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης, δηλαδή ο δεύτερος κώδικας του Ιεροδικείου Ηρακλείου που αναφέρεται στο λεγόμενο Κρητικό Πόλεμο και στην κατάσταση που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον τερματισμό του,  και το βιβλίο του Βασίλη Ορφανού, «Λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα».

Παράλληλη εκδήλωση θα είναι μια Έκθεση με τα χαρακτικά της Συλλογής του Δήμου Ηρακλείου που θα φιλοξενηθεί για ένα δεκαήμερο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Όπως επισήμανε η αντιδήμαρχος :

"Ο  διαγωνισμός για τον εξοπλισμό της επίπλωσης του νέου κτιρίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επιτροπή ηλεκτρονικής αποσφράγισης ξεκλείδωσε τον διαγωνισμό στις 17 Απριλίου. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής ξεκίνησε αμέσως και συνεχίζεται έως και σήμερα. Ακολουθεί ο έλεγχος της τεχνικής προσφοράς, των δειγμάτων, και η έκδοση πρακτικού. Εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προλάβουμε τις προθεσμίες, ώστε να παραδοθεί το συντομότερο η Βιβλιοθήκη στο κοινό σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία".

Web TV | 06.05.2015

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα