Υγεία | 05.01.2015

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Καθετηριασμός καρδιάς σε έγκυο ασθενή χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας αλλά με ταυτόχρονες λήψεις εικόνων στον μαγνητικό τομογράφο (μαγνητική καθοδήγηση) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε στο Νοσοκομείο «Μητέρα» σε έγκυο ασθενή και εξασφάλισε τη διατήρηση της κύησης και την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του κυήματος.

Συγκεκριμένα, η ασθενής ευρισκόμενη στην 10η εβδομάδα κύησης εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω υποψίας συγγενούς καρδιοπάθειας και προσφάτως ανιχνευθείσας πνευμονικής υπέρτασης (υψηλή πίεση στους πνεύμονες, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου).

Προκειμένου να εκτιμηθεί εάν θα ήταν ασφαλές για την ασθενή να συνεχίσει την κύηση, ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί καθετηριασμός καρδιάς, ο οποίος γίνεται με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Εντούτοις, λόγω του νεαρού της κύησης, η οποία βρισκόταν ακόμα στη φάση της οργανογένεσης, υπήρχε σοβαρή αντένδειξη ο καθετηριασμός να γίνει με χρήση ακτινοβολίας, λόγω των επιβλαβών συνεπειών αυτής στο κύημα. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε ο καθετηριασμός της μητέρας να γίνει με ταυτόχρονες λήψεις εικόνων στον μαγνητικό τομογράφο (μαγνητική καθοδήγηση).

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη ομάδα, στην αίθουσα μαγνητικού τομογράφου του νοσοκομείου στην 14η εβδομάδα κύησης από την Αφροδίτη Τζίφα, Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων, την Δήμητρα Λογγίτση,  Ακτινολόγο και τον Κωνσταντίνο Πατρή, Αναισθησιολόγο.

Η Διευθύντρια της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του Παίδων «Μητέρα», Αφροδίτη Τζίφα, με προηγούμενη εμπειρία σε καθετηριασμούς καρδιάς υπό μαγνητική καθοδήγηση στο εξωτερικό σχολιάζοντας το εγχείρημα επεσήμανε ότι «καθετηριασμοί καρδιάς αμιγώς υπό μαγνητική καθοδήγηση πραγματοποιούνται σε λίγα και πολύ εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο. Η μέθοδος που εφαρμόσαμε στην ειδικά διαμορφωμένη για τέτοιες περιπτώσεις αίθουσα του μητέρα  είχε εξαιρετική έκβαση καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε επέλθει μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες και έτσι κρίθηκε ασφαλές για την ασθενή να συνεχίσει την κύηση. Σε δεύτερο χρόνο θα αντιμετωπιστεί η καρδιοπάθεια της μητέρας με επεμβατικό καθετηριασμό καρδιάς».
 

Πηγή: health.in.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα