Υγεία | 28.01.2015

Κατηγορούν για «πρωτοφανή παλινωδία» την απελθούσα ηγεσία του υπ. Υγείας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί η απόφαση που περιέγραφε τα νοσηλευτικά καθήκοντα

Στη διακοπή των ιατρικών πράξεων που διενεργούν καθημερινά και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες τους προσανατολίζονται οι νοσηλευτές, προκειμένου να δείξουν εμπράκτως στη (νέα) ηγεσία τον ουσιαστικό ρόλο τους στη λειτουργία του συστήματος υγείας αλλά και να πείσουν για την επαναφορά του μείζονος ζητήματος του κλάδου τους που αφορά στο καθηκοντολόγιό τους.
 
Το θέμα του καθηκοντολογίου και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών κυριάρχησε στις τελευταίες προεκλογικές ημέρες στον χώρο των επαγγελματιών υγείας, ιδίως μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών, με αφορμή την ανάκληση σχετικής υπουργικής απόφασης από τον κ. Μάκη Βορίδη, μόλις δυο ημέρες μετά τη δημοσίευσή της.
 
Με μια σκληρή ανακοίνωσή της, η Ένωση Ελλήνων Νοσηλευτών (ΕΝΕ) κατηγορεί για «πρωτοφανή παλινωδία» την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την οποία αποδίδει στις ισχυρότατες πιέσεις των ιατρών (Π.Ι.Σ., Ι.Σ.Α., Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί η υπουργική απόφαση που περιέγραφε τα νοσηλευτικά καθήκοντα.
 
«Η ΕΝΕ αισθάνεται την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον επαγγελματικό τίτλο, αλλά πρωτίστως την επαγγελματική αξιοπρέπεια των 33.000 μελών της, και για αυτό το λόγο θέτει ως άμεσο στόχο την οριστική αναστολή εκτέλεσης εκ μέρους των νοσηλευτών, όλων εκείνων των πράξεων που δεν τους αναλογούν, καθ’ ερμηνεία των διατάξεων του ΠΔ 351/1989, ως και των διατάξεων του ΠΔ 157/1991» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Μάλιστα, παραθέτει και τις ιατρικές πράξεις που εκτελούνται και οι οποίες θα διακοπούν σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους για διάλογο με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τις εξής: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Κοπή ραμμάτων, Περιποίηση στομίας, Μέτρηση κορεσμού οξυγόνου,  Εκτέλεση mantoux,  Περιποίηση τραυμάτων και τομών, Δράσεις εκπαίδευσης ασθενών και μελών των οικογενειών τους, Περιποίηση κατακλίσεων,  Φλεβοκέντηση και καθετηριασμό περιφερικών αγγείων,  Λήψη αίματος, Εξέταση αίματος και ούρων για σάκχαρο και οξόνη με stick,  Λήψη βρογχικών υλικών για διαγνωστικούς σκοπούς,  Περιποίηση τραχειόστομου- ενδοτραχειακού σωλήνα,  Παρακέντηση fistula, Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης,  Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης,  Ρινογαστρική διασωλήνωση (Levin),  Μετάγγιση αίματος και παραγώγων,  Πλύσεις ουροδόχου κύστης, οφθαλμών, ώτων, παραρρινικών κοιλοτήτων και συριγγίων.
 
«Η ως άνω λύση, προκρίνεται ως η πλέον πρόσφορη για την απόλυτη θεσμική και νομική κατοχύρωση των νοσηλευτών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους» αναφέρει η ΕΝΕ, προσθέτοντας ότι «προφανώς κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, με δεδομένο ότι  το σύνολο των ανωτέρω πράξεων δύνανται κάλλιστα να εκτελούνται από το ιατρικό προσωπικό (ΠΔ 157/1991).»

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα