Κρήτη | 30.05.2014

Την ερχόμενη Κυριακή


Εορτασμό ορόσημο για την ιστορία του τόπου, προσδοκά να δώσει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς, στον εορτασμό της 147ης επετείου της Ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Ιουνίου στις 11:00 στην Ιερά Μονή Κρυσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου.
 
Η Μάχη του Λασιθίου αποτελεί δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το νομό Λασιθίου και αναγνωρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2007. Η 10ήμερη Μάχη του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) και γενικά της νεώτερης κρητικής ιστορίας και αναδείχθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. 

Η πρωτοβουλία του Δήμου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2005 όταν μετά από εισήγηση του Δημάρχου  το Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε με την απόφαση αριθμ.113/2005, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για «την ανάδειξη της μεγάλης μάχης του Λασιθίου ως σημαντικού γεγονότος για την περιοχή και την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού της επετείου, με ευθύνη του Δήμου». 
Δύο σχεδόν χρόνια μετά δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος της Εφημερίδας της κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 84 και ημερομηνία 23 Απριλίου 2007, το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 68, με το οποίο αναγνωρίστηκε η μεγάλη θυσία των ηρώων του Λασιθίου.  

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 

Το διάταγμα που υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, έχει τέσσερα άρθρα και αναφέρει πως η τελευταία Κυριακή του Μαΐου καθιερώνεται ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Νομό Λασιθίου σε ανάμνηση της Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867). Σημειώνει πως οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο νομό Λασιθίου, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8ην πρωϊνή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρις τις πρωϊνές ώρες της επομένης. Οι κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνονται στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και πρόβλέπει πως το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου, σήμερα Αντιπεριφερειάρχη. 
«Παρά τη σημασία που είχε η ιστορική Μάχη του Λασιθίου, παρέμεινε για 140 χρόνια χωρίς την πραγματική αναγνώριση που έπρεπε να έχει για την Κρήτη και τους ήρωες που θυσιάστηκαν, αν και κατά καιρούς υπήρξαν πρωτοβουλίες ή προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν για την επίσημη αναγνώρισή της. Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε συντονισμένα και με μεθοδικό τρόπο μια μεγάλη προσπάθεια για να καθιερωθεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός ως εορτή τοπικού χαρακτήρα και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Δήμος δημιούργησε ακόμα υποδομές με το Πάρκο Ελευθερίας στο χώρο που μας παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Κρυσταλλένιας και τοποθετήθηκε το μνημείο των πεσόντων», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς. 
Να σημειωθεί πως ο φετινός εορτασμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ξεκινά με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου  κ.κ. Νεκταρίου, στο τέλος της οποίας θα ψαλεί δοξολογία ενώ στις 11 θα ξεκινήσει η εκκλησιαστική πομπή από τον Ιερό Ναό προς το χώρο του Παλλασιθιώτικου Μνημείου, όπου μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης θα εκφωνηθεί σύντομος πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Καλογεράκη Γεώργιο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καστελίου Πεδιάδος και Υποψήφιο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει κατάθεση Στεφάνων και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στο χώρο του αμφιθεάτρου. 
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα