Υγεία | 29.10.2013

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Nature Genetics”, δείχνουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν πλέον οι επιστήμονες χάρη στη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- γενετική έρευνα, η οποία ανακάλυψε 11 νέα γονίδια που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου, ανεβάζοντας πλέον σε 21 συνολικά τον αριθμό των γνωστών γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Nature Genetics”, δείχνουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία, ενώ ένα από τα νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ως παράγοντας κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης δύο άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Στη μελέτη συμμετείχαν γενετιστές από 145 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα DNA από 17.000 ασθενείς και 37.000 υγιείς ανθρώπους από σύνολο 15 χωρών και διπλασιάζοντας τον αριθμό των εμπλεκομένων γονιδίων προέκυψε ότι υπάρχει κάτι στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, φάνηκε πως στην εμφάνιση της νόσου εμπλέκεται και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει τη χοληστερόλη και ο τρόπος όπου τα κύτταρα του εγκεφάλου αντιμετωπίζουν τα μεγάλα μόρια σε μία διαδικασία που ονομάζεται ενδοκύτωση.

Βασικός στόχος των επιστημόνων εδώ και χρόνια είναι η ανάπτυξη ενός τεστ, που θα διαγιγνώσκει έγκαιρα τον κίνδυνο κάποιου να εκδηλώσει Αλτσχάιμερ, ώστε η όποια θεραπεία να ξεκινά νωρίς, πριν προχωρήσει η εγκεφαλική βλάβη. Όσο περισσότερα εμπλεκόμενα γονίδια ανακαλύπτονται, τόσο αυτή η προοπτική γίνεται πιο ρεαλιστική.

Πηγή: BBC

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα