Υγεία | 29.03.2013

Τονίστηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα

Σε συνέχεια της Εκδήλωσης για την πρόληψη καρκίνου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φαιστού την περασμένη χρονιά, στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιείται από την 7η Υ.Π.Ε. Κρήτης, το Κέντρο Υγείας Μοιρών με τη συνεργασία του Δήμου Φαιστού, πραγματοποίησαν Εσπερίδα  για την Πρόληψη και θεραπεία των λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και συγκεκριμένα τον προσυμπτωματικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας (test Pap). Η ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες την Πέμπτη το απόγευμα, με εισηγητές τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών κ. Τσικαλά Κατερίνα,  τον κ. Πλατάκη Ιωάννη, Γενικό Ιατρό, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μοιρών.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν η HPV λοίμωξη, καθώς είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου, αν και οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV δεν έχουν αναπτύξει παθολογία στον τράχηλο της μήτρας, ενώ οι περισσότερες HPV λοιμώξεις σε γυναίκες κάτω των 25 ετών δεν προχωρούν.
Οι γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα που βγαίνουν θετικές για τον ιό HPV (ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), από το τεστ ανίχνευσης HPV - DNA, θα πρέπει να δοκιμάζουν εκ νέου το τεστ ανίχνευσης HPV- DNA δύο χρόνια αργότερα, ως μέρος του προσυμπτωματικού έλεγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.
Ο έλεγχος συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα ετών, και ιδίως ο έλεγχος για τον τύπο του στελέχους του HPV, δεδομένου ότι μόνο ορισμένα στελέχη συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Επιπλέον, αν και μόνο επίμονα ανιχνεύσιμες λοιμώξεις σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, παρόλα αυτά λίγες μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την επιμονή αυτών των λοιμώξεων και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Υγείας κ. Φασομυτάκη.  Η Δήμαρχος, τόνισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στην υιοθέτηση ενός καλύτερου και περισσότερο υγιεινού τρόπου ζωής, που μπορεί να επιτευχθεί με μικρές καθημερινές αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών.
Παράλληλα, επισήμανε τις πολλαπλές δράσεις του Δήμου Φαιστού στον τομέα της Υγείας, όπως η μονάδα κινητής Μαστογραφίας που επισκέφτηκε Δ.Δ. του Δήμου, το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και το πιο πρόσφατο παράδειγμα, με το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για τους μαθητές. Επίσης, ανακοίνωσε ότι  θα συνεχιστεί το καινοτόμο πρόγραμμα για την Υγεία και με άλλες δράσεις στο μέλλον, σε συνδυασμό πάντα με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, που υπάρχει ήδη στο Δήμο Φαιστού.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα