Ελλάδα | 29.03.2016

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεδομένων των χρονίων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αλλά και εξαιτίας των πιέσεων που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα λόγω προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. 

«Είναι κοινή πεποίθηση ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει φθάσει σε οριακό σημείο και απειλείται με κατάρρευση» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΙΣ, οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ήδη ορατές, παρά το γεγονός ότι είμαστε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι προϋπολογισμοί δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανασφαλίστων πολιτών και οι χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. 

«Η κοινωνία υποφέρει από ελλείψεις και αδυναμίες και η περίθαλψη των πολιτών στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, με κοινές προσπάθειες κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Η συνεργασία για επίλυση των προβλημάτων, είναι η μόνη οδός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ασκώντας πάντοτε κριτική σε λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΙΣ οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αποδιοργάνωση.Πηγή: tovima.gr
 

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα