Κρήτη | 05.04.2013

'Εντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στην απόφαση της Υπουργού Τουρισμού να παγώσει τις καταδαφίσεις λόγω... τουριστικής σεζόν

Μαχαιρώματα και κόντρες στην κυβέρνηση προκαλεί η καταδέφιση αυθαιρέτων στην Κρήτη, η οποία αν και είχε πολυδιαφημιστεί, με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας από καταπατήσεις αιγιαλού σε δεκάδες σημεία του νησιού, ματαιώθηκε λόγω... έναρξης της τουριστικής σεζόν!

Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την απόφαση της Υπουργού Τουρισμού 'Ολγας Κεφαλογιάννη να σταματήσει όλες τις κατεδαφίσεις, με μεγάλη μάλιστα δυσαρέσκεια προ εβδομάδων,  όταν συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπό την εποπτεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος έριξαν δύο αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό που είχαν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. (διαβάστε εδώ και εδώ) Όπως φαίνεται θα είναι και τα μοναδικά!

Η αναστολή των κατεδαφίσεων αποτελεί άλλωστε το «καρότο» στα χέρια των διαχρονικά αυθαιρετούχων και εκμηδενίζει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τους παραβάτες στο νέο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση που έχει ετοιμάσει.

Το νομοσχέδιο δίνει συγχωροχάρτι ακόμη και σε κτίσματα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ενώ με ρυθμίσεις –σκούπα απευθύνει κάλεσμα και όσους έχτισαν προ του 1975 και είναι άνευ οικοδομικής άδειας. Νομιμοποιεί δια παντός όλες τις μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια ενώ ακόμη και μεγαλύτερες παραβάσεις θα μπορούν να παίρνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια όπως ισχύει σήμερα.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αν και μουδιασμένο από την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις. Η χθεσινή όμως ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, η οποία εκφράζεται στο υπουργείο ΠΕΚΑ από τον Ειδικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκη Κουρουζίδη, αποτελεί την έμμεση απάντηση του υπουργείου στην αναστολή των κατεδαφίσεων. «Οι αυθαιρεσίες κάνουν κακό στον τουρισμό, νοθεύουν την τουριστική αγορά και υπονομεύουν την μελλοντική του εξέλιξη πάνω σε υγιείς βάσεις».

Η ανακοίνωση συνεχίζει σε ακόμη πιο οξύ ύφος: «Η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας από ανεξέλεγκτες και αυθαίρετες παρεμβάσεις, στο όνομα της εξυπηρέτησης του τουρίστα, δεν συνιστά τουριστική πολιτική με σχέδιο, με άποψη και προτεραιότητες. Διαιωνίζεται μια στρεβλή αντίληψη που υπονοεί ότι η ανοχή στην αυθαιρεσία κάνει καλό στον τουρισμό».

(με πληροφορίες από protothema.gr)

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα