Check this out | 15.03.2016

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενίου της Μπολόνια Ιταλίας...

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της ζωγράφου Ολυμπίας Μπέη που φέρει τον τίτλο «Μορφή στα όνειρα» πραγματοποιείται από τις 16 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2016 στην ΕΛ. Gallery (Παύλου Μελά 22) στη Θεσσαλονίκη.

Με την έκθεση αυτή η ζωγράφος επιχειρεί, με την συμβολή της ΕΝ.ΕΛ.ΔΗ., να γνωρίσει και να επικοινωνήσει με το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η ζωγράφος με τη  σπουδή της στη ζωγραφική, η οποία εκφράζει μέσα από μια «αρμονική αφήγηση» των χρωμάτων, την αγάπη για τη ζωή, τη δημιουργική έμπνευση, την εσωτερική αναζήτηση του ουσιώδους και την  αισιοδοξία, από το ξεκίνημά της, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Η ποίηση με χρώματα, ο δυναμισμός αλλά και η πηγαία έμπνευση προσέλκυσαν την προσοχή συλλεκτών, κριτικών αλλά και φιλότεχνων που έγραψαν η μίλησαν για το προσωπικό ύφος που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική της Ολυμπίας Μπέη.

Ο Κώστας Ν. Καζαμιάκης Ιστορικός Αρχτιτέκτονας Ιστορικός Τέχνης με αφορμή το έργο της “Ο Ηλιος & το Ηλιοτρόπιο” σχολιάζει:

«Η τέχνη πολλές φορές σε μεταφέρει σε κόσμους φωτεινούς, χαρούμενους, φιλόξενους, παράδοξους… Ήμουν απέναντι σε μια εικόνα της Κρήτης, ένα έργο ζωγραφικής πάμφωτο… Έκανα ένα σκιτσάκι του έργου και σημείωσα:  Τρεις Ήλιοι κοιτούν την Κνωσό και το Γιούχτα: Ο κρητικός Ήλιος, ο κρητικός Τάλως- Ήλιος, ο  Ήλιος-Ηλίανθος, και να ο Στρούμπουλας, το Μπουρούνι της Ρογδιάς, η Ντία,..Νοσταλγώ την Κρήτη. Μήπως αυτή η λαχτάρα μεταμόρφωσε και αυτό το έργο, στο οπτικό μου πεδίο, σαν μια εικόνα της οριστικά χαμένης Κρήτης των παιδικών μου χρόνων, των ονείρων και της φαντασίας μου; Μα τι θωρούσα  σ` αυτόν τον πίνακα με τόση αγάπη; Έβλεπα τον αγέρωχο χάλκινο φύλακα της Κρήτης, τον Τάλω, να στέκεται δίπλα στον Ήλιο και να παίρνει δύναμη απ` αυτόν. Πατούσε στο Μπουρούνι της Ρογδιάς και στον κωνικό Στρούμπουλα  ενώ το κεφάλι του χωνόταν στον ήλιο. Ένας ηλίανθος φύτρωνε στη Ντία. Ήταν πανύψηλος και συναγωνιζόταν με τον Τάλω ποιος θα νικήσει τον Ήλιο ποιος θα πάρει απ` αυτόν, τον πρώτο θεό της Κρήτης, περισσότερη δύναμη.Ανάμεσα στην Ντία και στην απέναντι παραλία  κολυμπούσα στα βαθιά μπλε των ξέγνοιαστων παιδικών χρόνων μου, στα Λινοπεράματα. Ο Ήλιος, ο Τάλως και ο Ηλίανθος κοίταζαν όλη την Κρήτη αλλά αν πρόσεχες πολύ, έβλεπες ότι η ματιά τους κατευθυνόταν στην Κνωσό του Μίνωα και στο Γιούχτα, το ιερό βουνό του Δία».

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια έχει μιλήσει για την ίδια ο συγγραφεύς-λαογράφος, δημοσιογράφος και στιχουργός, Γιώργος Λεκάκης.

«Η φίλη μου Ολυμπία Μπέη, κουβαλά το κύτταρο της φύτρας της. Κάτι από την Διώνη της Δωδώνης και την Πασιφάη του Μίνωος. Κάτι την τρώει μέσα της να κρυφολέει την αλήθεια, όταν όλοι οι άλλοι προσκυνούν. Επιγδουπεί την ώρα που άλλοι σιωπούν ύποπτα.Η φίλη μου, η ζωγράφος Ολυμπία Μπέη, δεν κρύβει τα λόγια της. Δεν τα μασάει. Τα βάζει στον χρωστήρα της και μας λέει: Ξυπνήστε! Οι κοιμισμένες συνειδήσεις, οι επιφανειακές επιλογές είναι καταστροφικές. Οι αδαείς είναι οι επικίνδυνοι. Οι αδιάφοροι είναι οι ολετήρες. Σκάβοντας βαθειά μέσα στο κύτταρο του Έλληνος, ίσως ξαναβρούμε τον κοιμισμένο σπόρο, που ζητάει να ανθίσει, γιατί αυτό είναι η φύση του. Και το έργο της Ολυμπίας Μπέη, το προσπαθεί. Συμβάλει στο σκάψιμο. Τα έργα της μιλούν. Δεν γρύζουν».

Επίσης ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωστής Παπαγεωργίου αναφέρει σε σημείωμά του:

«Η Ολυμπία Μπέη μέσα από μια φιλοσοφημένη γνώση δημιουργεί ποίηση με χρώματα, εκφράζοντας με ευαισθησία το συναίσθημα του περιβάλλοντος κόσμου. Χρησιμοποιεί τον χρωστήρα της ανθρωποκεντρικά σε μια λειτουργία απεικόνισης ενός κοσμικού οράματος, προσπαθώντας να εκφράσει το θεμελιώδες συστατικό της φύσης που κυριαρχεί σε κάθε μόριο ύλης…»

Και συνεχίζει: «…Με δυναμικό τρόπο τολμά να αποτυπώσει στα έργα της ιδέες και απόψεις…μετατρέποντας την ενδόμυχη σκέψη σε ένα καθρέπτη αυτογνωσίας… Με το προσωπικό της ύφος η Ολυμπία υπενθυμίζει ότι χωρίς όραμα δεν υπάρχει αύριο όπως δεν μπορεί να υπάρχει ζωγραφική χωρίς χρώματα. Οι ημίγυμνες γυναικείες μορφές της αναδύονται στοχαστικές σαν αποκαλυπτόμενες αλήθειες σε ένα καμβά εξομολογητικής ειλικρίνειας προβάλλοντας περισσότερο την έμπνευση παρά το οπτικό αποτέλεσμα…»

Ακόμη με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια για τη ζωγράφο εκφράστηκε και ο κριτικός Λόγου και Τέχνης Παναγιώτης  Χ. Καράμπελας σε κριτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στον Τοπικό Τύπο με αφορμή την ατομική έκθεση της ζωγράφου «Μορφή στα Όνειρα» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τον Δεκέμβριο του 2013. Αναφέρει: «…Το πολύμορφο θεματολόγιό της, με την έντονη εμμονή της στο γυμνό σώμα, δίνει μια άλλη διάσταση στο εικαστικό πορτραίτο. Αναμφίβολα και οι συνθέσεις της στα θέματα νεκρής φύσης παρουσιάζουν εικαστικές ιδιαιτερότητες έτσι που να προσεγγίζουν τον ποιητικό εξπρεσιονισμό…»

Και συνεχίζει: «Η ζωγραφική αυτή θεματολογία, της Ολυμπίας Μπέη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αφετηριακή πορεία καλλιτεχνικής έντασης. Με τον τρόπο αυτό η ζωγράφος καταγράφει τα σημαίνοντα γι’ αυτή δρώμενα, διαθλώμενα μέσα από τα πρίσματα της καλλιτεχνικής της ιδιοσυγκρασίας…Η ειλικρινής  παρουσίαση των αισθήσεων, ελέγχεται από τη σωστή πειθαρχία στους χρωματικούς τόνους. Με τον τρόπο αυτό η ζωγραφική της Ολυμπίας Μπέη, δεν κινητοποιεί μόνο τα συναισθήματα, αλλά δημιουργεί στο φιλότεχνο θεατή και δραστική πνευματική διεργασία…»

Τις εντυπώσεις "έκλεψε" το έργο , "Νους & Αλήθεια" στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Blue Palace, στην Ελούντα. Το συμβολικό αυτό έργο κατέπληξε τους κριτικούς τέχνης που μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για να το περιγράψουν. Το μοναδικό κομμάτι τέχνης, «ταξίδεψε» στην συλλογή ενός εκ των μεγαλύτερων συλλεκτών έργων τέχνης της Μεσογείου, που «μοιράζει» τη ζωή του ανάμεσα σε Λονδίνο και Κουβέιτ. Στον πίνακα απεικονίζεται μία θεϊκή οντότητα, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από κάθε άνθρωπο και συμβολίζει το Θείο Μεγαλείο.

Με την απεικόνιση του άνδρα, είναι φανερή η πάλη του νου του ανθρώπου ανάμεσα στις αισθησιακές επιθυμίες (θελκτικές γυναίκες) και την επιθυμία της ψυχής για ελευθερία, αθωότητα και αγνότητα που συμβολίζουν τα πουλιά.

Με τη φώτιση που τον αναμένει (φλόγα), ο άνθρωπος μπορεί να υπερβεί τις κοσμικές επιθυμίες και να βιώσει την Αλήθεια αναγνωρίζοντας σε Εκείνον, τον υπέρτατο Εαυτό, την πραγματικότητά του καθώς ο ίδιος είναι δημιούργημα κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του.

«Με τούτο το έργο μου, η πρόθεσή μου είναι να καλέσω το θεατή να συμμετάσχει ενεργά στους συμβολισμούς του πίνακα. Να παρατηρήσει το κεντρικό πρόσωπο και να δει σ΄ αυτό, το μεγαλείο, τη μακαριότητα και τη γλυκύτητα του Υπέρτατου παρατηρητή του γίγνεσθαι (ως Ιησού η άλλου Θεϊκού όντος)»,περιγράφει γλαφυρά η ζωγράφος.

Η Ολυμπία Μπέη γεννήθηκε στο Δεσποτικό Ιωαννίνων, ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Tεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Η μεγάλη αγάπη της για τη ζωγραφική, από την παιδική της ηλικία, την οδήγησε να εκφραστεί εικαστικά και να αφιερωθεί σε αυτήν.

Η ζωγράφος σημειώνει αναφορικά με την κλίση της στην τέχνη: «Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε άνθρωπος έχει βαθιά μέσα του αγάπη για την τέχνη όπως έχει και για την αλήθεια, γιατί η τέχνη είναι η προβολή των αισθημάτων και των συγκινήσεων της αλήθειας που είναι μέσα μας».

Μαθήτευσε κοντά σε Έλληνες & ξένους δασκάλους ζωγραφικής:

 • «Ατελιέ Τέχνης» Barbara Daling
 • «Εργαστήρι ζωγραφικής» Αναστασία Σουζάνα – Σουβλέ
 • «Ατελιέ Τέχνης» στο Ηράκλειο Κρήτης, της Renate Georgantopoulou – Crevaux  
 • Σχολή Ζωγραφικής του Γιώργου Θ. Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης
 • Εικαστικό Εργαστήρι A3 Πολυχώρος Τέχνης του Μανώλη Αποστολάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στη πορεία της ενασχόλησής της με την ζωγραφική, έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Ατομικές Εκθέσεις

 • «Μορφή στα Όνειρα» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης, Δεκέμβριος  2013
 • Aτομική Εκθεση  ζωγραφικής στην εκδήλωση για την ένωση της Κρήτης που διοργάνωσε ο σύλλογος – Palso  Ηρακλείου Κρήτης στις 19 Οκτωβρίου 2013
 • «Insight of the inside» στο Blue Palace Luxury Collection Resort and Spa στην Ελούντα της Κρήτης, Ιούλιος 2014
 • «Μορφή στα Όνειρα» ΕΛ. Gallery στη Θεσσαλονίκη από 16 Μαρτίου-15 Απριλίου 2016

Ομαδικές Εκθέσεις (μερικές εξ αυτών)

 • «Ταξίδι στο Χρώμα» - Έκθεση Ζωγραφικής αφιερωμένη στο Ζωγράφο Γιώργο Θ. Γεωργιάδη. Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ιούνιος 2013, Ηράκλειο Κρήτη.
 • «Της Ψυχής Πινελιές» - Έκθεση Ζωγραφικής. Κορνάρεια ,Αύγουστος  2013, Δήμος Σητείας.
 • Δομίνικος Θεοτοκόπουλος - Ελ Γκρέκο Φεστιβάλ Ζωγραφικής, Αύγουστος 2013 - 2014 Φόδελε.
 • Στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Ελληνισμό. «Η Τεχνολογία των Ελλήνων και η Πορεία της στο Χρόνο». Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, 20-22 Σεπτεμβρίου 2013.
 • Δομίνικος Θεοτοκόπουλος - Προς Τιμήν των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο, εικαστική έκθεση από σύγχρονους ‘Έλληνες και Ιταλούς καλλιτέχνες, 23 Ιουνίου 2014, Μπολόνια.
 • «Γνώση & φιλοσοφία» - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων αίθουσα «Κωσταντίνος Καβάφης» 5-6-7 Οκτωβρίου 2015. Έκθεση εικαστικών στο πλαίσιο συνεργασίας του ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος με το 6o Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ.

Έργα της βρίσκονται εκτός από Ελληνικές & Ξένες ιδιωτικές συλλογές, σε δημόσιους χώρους όπως:

 • Δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου.
 • Δημοτική πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο καθώς και από την Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα