Κρήτη | 31.03.2014

Συλλογή υπογραφών που θα σταλούν στην κυβέρνηση, μετά και τις επισημάνσεις από το σώμα επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών σχολείων

 «Είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασώσουν αυτό το σχολείο και να βρουν λύσεις στα προβλήματά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!» επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Σώματος Επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων που ήρθαν στο Ηράκλειο και για το λόγο αυτό. Γονείς και φίλοι του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας ξεκίνησαν εκστρατεία προκειμένου, όπως τονίζουν "το Σχολείο να συναχίσει να υπάρχει"

Η συλλογή υπογραφών γίνεται διαδικτυακά ΕΔΩ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά :

"Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο (ΣΕΠΗ) ιδρύθηκε το 2005 για να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών). Ταυτόχρονα είναι ανοιχτό και σε άλλες κατηγορίες μαθητών από την τοπική κοινότητα. Το σχολείο λειτουργεί σε δύο τμήματα, το Αγγλόφωνο και το Ελληνόφωνο, και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών του οργανισμού Ευρωπαϊκών Σχολείων Schola Europaea. Είναι ένα δημόσιο σχολείο, το οποίο χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το σχολείο δεν συνδέεται με την υποχρεωτική θρησκευτική αγωγή (σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά σχολεία) και έχει μια πλήρη σειρά βαθμίδων από την προσχολική ως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές διδάσκονται μια ευρεία σχολική ύλη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας από την πρώτη τάξη και τρίτης γλώσσας στο λύκειο. Οι μαθητές λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Baccalaureate στα 18 τους. Το προσωπικό του σχολείου, το οποίο συνίσταται από πολλές διαφορετικές εθνικότητες και υπόβαθρα, διακρίνεται για την υψηλή του κατάρτιση, εμπειρία και αφοσίωση. Πρόκειται για ανθρώπους με πάθος για τη διδασκαλία και με αφοσίωση στην προώθηση του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής παιδείας. Το ήθος του σχολείου συνοψίζεται στα λόγια του Jean Monnet από το 1953: “Με το να εκπαιδεύονται δίπλα-δίπλα, απαλλαγμένοι από την παιδική τους ηλικία από διχαστικές προκαταλήψεις, έχοντας γνωρίσει ό,τι σπουδαίο και αγαθό στους διαφορετικούς πολιτισμούς, θα τους γίνει συνείδηση καθώς ωριμάζουν ότι συνανήκουν. Χωρίς να πάψουν να ατενίζουν τις δικές τους χώρες με αγάπη και περηφάνια, θα γίνουν Ευρωπαίοι κατά τον νου, εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να ολοκληρώσουν και να εδραιώσουν το έργο των προγόνων τους, την υλοποίηση μιας ενωμένης και ευημερούσας Ευρώπης. (Πηγή: http://www.eursc.eu/index.php?id=132)

Τα ιδεώδη του σχολείου αντικατοπτρίζουν το βέλτιστο του ευρωπαϊκού πνεύματος – το πνεύμα μιας αλληλοϋποστηριζόμενης κοινότητας, που σέβεται τις διαφορές ανάμεσα στα έθνη, αλλά μοιράζεται μια κοινή δέσμευση στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΣΕΠΗ είναι ένα σχολείο όπου παιδιά από τη Σκανδιναβική χερσόνησο τραγουδούν Θεοδωράκη και παιδιά από την Ελλάδα ανεβάζουν Σαίξπηρ, όπου παιδιά από την Ιταλία τραγουδούν Γερμανικά λαϊκά τραγούδια και παιδιά από την Αγγλία χορεύουν πεντοζάλη και όπου όλοι μαθαίνουν να σέβονται τον άλλο και να εκτιμούν τις διαφορές μεταξύ τους. Καλλιεργείται ακριβώς η εξωστρεφής, αισιόδοξη, δημοκρατική σκέψη που η Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υιοθετήσουν εφόσον πρόκειται να σχηματίσουν μια αληθινή κοινότητα.

Το σχολείο είναι επίσης σημαντικό για την οικονομία του Ηρακλείου και της Κρήτης. Το Ηράκλειο έχει δραστήρια εμπορική και καλλιτεχνική κοινότητα με διεθνείς δεσμούς, ενώ είναι η έδρα πολλών διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστήμιου Κρήτης του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες ερευνητές από όλο τον κόσμο. Με την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, το ΣΕΠΗ βοηθάει στην προσέλκυση ακαδημαϊκών και άλλων επαγγελματιών από το εξωτερικό, προκειμένου να εργαστούν στην Κρήτη, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό την ακαδημαϊκή και πολιτιστική ζωή του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα. Χωρίς την ύπαρξη του σχολείου θα ήταν πολύ δυσκολότερο να καταφέρουν κορυφαίοι επαγγελματίες εκτός Ελλάδας να εγκατασταθούν εδώ με τις οικογένειές τους. Το σχολείο είναι το μόνο Ευρωπαϊκό σχολείο στην Ελλάδα και το μόνο διεθνές σχολείο στην Κρήτη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο. Παρ’ όλα αυτά η ύπαρξή του απειλείται.

Το σχολείο πρόσφατα επισκέφθηκαν επιθεωρητές από το σώμα επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών σχολείων και η πρώτη αναφορά τους παραδόθηκε στους γονείς την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου 2014. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιθεωρητές είχαν πολλά θετικά να σημειώσουν. Επαίνεσαν την αφοσίωση της διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου και επισήμαναν τη ζεστή παιδαγωγική ατμόσφαιρα του σχολείου και το γεμάτο ερεθίσματα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αξιολόγησαν θετικά τη δομή των μαθημάτων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ποικιλία εξωσχολικών δραστηριοτήτων που προσφέρεται. Σημείωσαν ότι οι μαθητές είναι πολύ θετικοί σχετικά με το σχολείο τους, εκλαμβάνουν ως προτέρημα το ότι είναι μέλη μιας τέτοιας σχολικής κοινότητας και πιστεύουν ότι θα αποτελέσει μια καλή αφετηρία για το πανεπιστήμιο. Επιδοκίμασαν το σχολείο για το ανοιχτό πνεύμα του και για το ότι είναι πρωτοπόρο σε τοπικά πολιτιστικά και περιφερειακά προγράμματα και για την εδραίωση επαφών με άλλα σχολεία στην Ευρώπη. Αυτό το κομμάτι της αναφοράς είναι πράγματι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Παρ’ όλα αυτά οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν κάποια σοβαρά προβλήματα τα οποία ζητούν επείγουσα λύση. Επισημαίνουν 3 ζητήματα: (1) Έλλειψη συνέχειας για το διδακτικό προσωπικό, που βρίσκεται με ετήσια σύμβαση στο σχολείο, (2) Χαμηλός αριθμός μαθητών, κυρίως στο αγγλόφωνο τμήμα, και (3) Το σχολικό κτήριο, το οποίο δεν είναι αρκετά μεγάλο ή κατάλληλα εξοπλισμένο για ένα σχολείο τέτοιου τύπου. Οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι τα προβλήματα αυτά απειλούν σοβαρά την ύπαρξη του σχολείου. Προφανώς αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορεί να επιλύσει η διεύθυνση του σχολείου ή το διδακτικό προσωπικό. Είναι θέματα των περιφερειακών και κεντρικών αρχών και υπηρεσιών. Οι επιθεωρητές προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να βρουν λύσεις και να διασώσουν το σχολείο.

Οι επιθεωρητές συνεχίζουν υποβάλλοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την πρόσληψη και τις συμβάσεις των δασκάλων, την εγγραφή των μαθητών, τη σχέση με τον ENISA και άλλα ζητήματα με σκοπό την αντιμετώπιση των εντοπισμένων προβλημάτων. Καταδεικνύουν ότι το μέλλον του σχολείου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα οι προτάσεις αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα εφαρμοστούν από τις ελληνικές αρχές.

Αυτό το αίτημα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τις προτάσεις των επιθεωρητών ως κατεπείγον ζήτημα, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον αυτού του μοναδικού και αξιόλογου ιδρύματος. Αν υποστηρίζετε το ήθος του ΣΕΠΗ και πιστεύετε ότι είναι σημαντικό το σχολείο να συνεχίσει να υπάρχει, τότε παρακαλώ υπογράψτε αυτό το αίτημα.

Όπως τόνισαν και οι επιθεωρητές των ευρωπαϊκών σχολείων «Είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασώσουν αυτό το σχολείο και να βρουν λύσεις στα προβλήματά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!»"

Παρακάτω θα βρείτε συνδέσμους με περισσότερες πληροφορίες για το σχολείο:

* Η ιστοσελίδα του ΣΕΠΗ: http://sch-eur-education.ira.sch.gr/ (δείτε επίσης: http://europeanschoolheraklion.eu/)

* Η σελίδα στο Facebook του ΣΕΠΗ (παρακαλώ πατήστε like!): https://www.facebook.com/pages/European-School-of-Heraklion/220386494718212

* Schola Europaea: http://www.eursc.eu/index.php?id=2

* Φωνές του ΣΕΠΗ (video με συνεντεύξεις γονιών και εκπαιδευτικών): http://www.youtube.com/watch?v=tRQYKarFT0k

* Blog σχετικά με το σχολείο από εκπαιδευτικό:

http://philhellenes.org/the-school-of-european-education-heraklion-a-plea/#sthash.ydfSrWAd.dpuf

http://mariakasmirli.com/2014/03/news-on-the-school-of-european-education-heraklion/

Η υπεύθυνη αρχή για το σχολείο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

* Ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ (σε Ελληνικά και Αγγλικά): http://www.minedu.gov.gr/

* Προσωπική ιστοσελίδα του Υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου http://www.arvanitopoulos.gr/

* Ιστοσελίδα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην Ελληνική Βουλή με στοιχεία επικοινωνίας: http://www.hellenicparliament.gr/en/Vouleftes/Ana-Koinovouleftiki-Omada/?MPId=6919b4cf-771f-46a9-b3b5-8db81f7fab12

* Διεύθυνση Email του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου: info@arvanitopoulos.gr

* Σελίδα Facebook του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου: https://www.facebook.com/arvanitopoulos.gr

Newsroom

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα